Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Eerikki Rundgren 16.4.2020

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen monelta jäi tänä kevättalvena hiihtovaellus Lappiin tekemättä. Kesävaelluksenkin ajankohtaa kannattaa nyt harkita tarkkaan, sillä kevään ja kesän tulon ajankohta on vielä täysi kysymysmerkki. Varmaa on ainoastaan tavallista huomattavasti pahemmat tulvat.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Patikoin kesäkuun alussa 2017 Urho Kekkosen kansallispuistossa Raja-Joosepista Kiilopäälle. Tuona vuonna kevään ja kesän tulo Ylä-Lapissa oli tavallista myöhemmässä. Jäiden lähtö järvistä ja lumien sulaminen tuntureilta viivästyi pitkälle kesäkuun puolelle, mikä tiesi tavanomaista myöhemmin tulvivia vesistöjä.

Vaelluksemme ensimmäisenä päivänä koimme niin kesän ensimmäisen hellepäivän, jäiden lähdön erämaajärvestä kuin lehtienkin puhkeamisen koivuun.

Olihan se hienoa mutta samalla ymmärsimme vaelluksestamme tulevan tavanomaista vaativamman. Jokilaaksoista lumet olivat jo lähteneet mutta tunturit olivat vielä valkoisina. Alavimmilla mailla lompoloiksi muuttuneita pieniä puroja sai kiertää hyvän matkaa ylävirran puolelta. Jokien ylityksissä menimme pari kertaa riskirajoilla.

Tänä vuonna Ylä-Lapissa on lunta aivan poikkeuksellisen paljon ja vesiarvot korkealla. Pahimmissa ennustuksissa virtaamat Ivalojoella ylittävät mennen tullen vuoden 2005 suurtulvan vastaavat. UKK-puistossa Lutto sivujokineen tulee nousemaan yli äyräidensä yhtä lailla.

Vaelluksen ajoittaminen kesäkuun alkuun onkin nyt varsin riskialtista.

Retkeilijöiden on myös hyvä muistaa, että koronatilannekin on kaikkea muuta kuin ohi. Tänne Ylä-Lappiin epidemia kun ei ole vielä edes saapunut. Ivalon kunnantalolla laadituista skenaarioista pahimmassa epidemiahuippu osuu yhteen tulvahuipun kanssa. Tämä saattaa tarkoittaa koronapotilaiden evakuointia terveyskeskuksesta tulvan alta.

Turhaan eivät lappilaiset toivo – maan hallituksen tavoin – ihmisten pysyvän kotiseuduillaan aina siihen asti, kunnes pahin koronatilanne on ohitse. Toivottavasti tämä tapahtuisi juhannukseen mennessä. Tällöin olisivat tulvatkin jo ohitse täällä Ylä-Lapissa.

Eerikki Rundgren


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika