Ulkoilma 17.8.2014

Kolttien perinnetalo Sevettijärven kylässä esittelee kolttasaamelaisten perinteitä ja kulttuuria. Sevettijärvi on Suomen kolttakulttuurin keskus asukasmääränsä ja kulttuurin säilymisen puolesta.

Kolttien perinnetalon perusnäyttelyn esineet, filmit, valokuvat ja tekstit kertovat Sevettijärvi-Näätämön alueen kolttasaamelaisten historiasta. Kolttien perinnetalo toimii vanhassa kolttatalossa. Valtio rakennutti Inarin kunnan itäosiin monia vastaavanlaisia taloja 1940-luvun lopussa, kun Petsamosta talvisodan aikana evakkoon lähteneille kolttasaamelaisille osoitettiin asuinpaikkoja Suomen puolelta. Sevettijärvelle asettui lähinnä Suonikylän kolttia, ja heitä varten alueelle rakennettiin yhteensä 52 kolttatilaa.

saamelais03
Niliaitoissa säilytettiin sekä lihaa että muita ruokatarvikkeita. Korkealla puunrungossa aitta oli turvassa pedoilta sekä muilta tuholaisilta.

Perinnetalo edustaa sodanjälkeisen asuttamisen aikaista tyyppitaloa, jonka suunnittelussa huomioitiin myös kolttien rakennusperinnettä. Perinnetalona toimiva punainen tupa sijaitsi alun perin Kirakkajärvellä. Tuvan lisäksi tilaan kuului varastorakennus. Tila jäi kuitenkin asuttamatta, ja tyhjillään ollut tuparakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen 1990-luvun alussa.
Saamelaismuseo Siida on pystyttänyt Kolttien perinnetalon pihapiiriin ulkomuseon. Ulkomuseossa on esillä Suonikylän aikaisen kesäpaikan rekonstruktio tupineen ja niliaittoineen.

saamelais04
Kolttien perinnetalon pihasta pääse alueen retkeilyreiteille.

Aukioloajat

1.6. – 25.9. Joka päivä klo 10 – 18

Perinnetaloon tutustuminen on maksutonta. Ryhmien ennakkoilmoittautuminen on suositeltavaa.

Yhteystiedot

Käyntiosoite: Sevettijärventie 9041, 99930 Sevettijärvi
Postiosoite: Saamelaismuseosäätiö, Inarintie 46, 99870 Inari
Puhelin: Perinnetalo 0400 373 015 / Siida 0400 898 212
Sähköposti: kolttaperinnetalo(at)samimuseum.fi tai siid(at)samimuseum.fi

Lähde: Metsähallitus / Kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika