Ulkoilma 4.2.2013

Länsirannikolla ja Itä-Suomessa kannattaa nyt tarttua kynään tai näppäimistöön: Minun Selkämereni -kirjoituskilpailu kerää tarinoita Selkämereltä, ja Terve metsä, terve vuori! -kilpailu puolestaan Kolin, Patvinsuon, Petkeljärven ja Tiilikkajärven maisemista.

Metsähallituksen luontopalvelujen yhteistyökumppaneineen järjestämät kilpailut innostavat pohtimaan kansallispuistojen merkitystä ihmisen ja luonnon hyvinvoinnille sekä alueiden omaleimaisuutta. Parhaat kirjoitukset palkitaan kansallispuistojen elämys- ja majoituspaketeilla.

Minun Selkämereni -kilpailun suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio ja tuomareina ovat kirjailijat Pirkko Saisio ja Tapio Koivukari. Kilpailuaika on 1.2.–15.4.2103. Itäsuomalaisen sisarkilpailun palkintoraatiin puolestaan kuuluvat kirjailijat Simo Hämäläinen, Matti Kettunen, Marja-Leena Tiainen ja Eeva Tikka sekä kansallispuistokummi Saimi Hoyer, ja kilpailuaika on 1.2.–30.9.2013.

Selkämeren kansallispuiston tunnus kuvaa oivaltavasti alueen rikasta lintumaailmaa ja kiehtovaa vedenalaista luontoa. Tunnuksessa isokoskeloa kehystää erityisesti Selkämeren pohjoisosissa runsaana viihtyvä rakkolevä, pikkuhauru. Omiin runoihini isokoskelo, harmaahaikara, meriharakka, kivitasku, rantasipi ja lukemattomat muut Selkämeren saaristossa viihtyvät linnut ovat lennähtäneet kuin itsestään. Juuri sellainen on Selkämeri kirjoittajalle: kuin itsestään se tarjoilee inspiroivia aiheita, merkityksiä, symboleja ja kuvia”, kertoo Jenni Haukio tervehdyksessään.

Kilpailut ovat kaikille avoimia. Kirjoittajien toivotaan kertovan vapaasti ja omalla tyylillään, mitä kohdekansallispuistot heille merkitsevät. Näkökulmia voi etsiä esimerkiksi arjesta, ympäristöstä, harrastuksesta ja tulevaisuuden unelmista tai kiinnostavista kohtaamisista ihmisten ja eläinten kanssa, retkimuistoista ja puistoihin liittyvistä vanhoista uskomuksista. Parhaat kirjoitukset palkitaan kansallispuistojen elämys- ja majoituspaketeilla.

Minun Selkämereni -kirjoituskilpailun järjestävät Metsähallitus ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Satakunnan Museo, Satakuntaliitto, Varsinais-Suomen liitto yhteistyössä Ylen kanssa. Terve metsä, terve vuori! -kirjoituskilpailun järjestävät Metsähallituksen luontopalvelut, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Joensuun perinnearkisto ja Itä-Suomen yliopiston LYY-instituutti.

Osallistumisohjeet

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika