Ulkoilma 23.5.2013

Suunnitteletko päiväretkeä, pidempää vaellusta tai matkaa lasten kanssa? Voisiko kirjoista olla apua reissun suunnittelussa? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä voi pyöriä mielessä kun on lähdössä ensimmäisiä kertaa matkalle pienen lapsen kanssa.

UlkoilunMaailma.fi aloittaa juttusarjan jonka aikana suunnittelemme retkiä, toteutamme päiväretkiä, teemme pidemmän vaelluksen ja lähdemme matkalle. Juttusarjan ensimmäisenä kesänä pieni reissaajamme on vasta sylivauva. Juttusarja jatkuu useamman vuoden ajan, joten katsotaan millaisia seikkailuja vastaan tulee.

Kirjallisuutta

Retkeilijän autiotuvat (Jouni Laaksonen, Joel Ahola / Karttakeskus 2012)
Kirjan avulla Pohjois-Suomen autiotuvat aukeavat kaikkineen tarvittavineen esitietoineen. Autiotupa voi olla pienen lapsen kanssa retkeillessä hyvä ja suojaisa majapaikka. Lämpimän veden tekeminen on helppoa eivätkä sääolosuhteet pääse niin helposti ”pilaamaan” reissua.

Retkeilijän opas (Jouni Laaksonen / Otava 2013)
Mitä pitää ottaa huomioon reitin suunnittelussa? Millaisia varusteita tarvitaan? Mitä valita retkimuonaksi? Kuinka varautua mahdollisiin tapaturmiin? Miten retki onnistuu lasten kanssa? Koko perheen retkiopas antaa ohjeet sekä päiväretkiin että useamman vuorokauden vaelluksiin ja opettaa kaikki tärkeät erätaidot. Kirjaan on koottu paljon lasten kanssa retkeilystä.

Lasten retkiopas (Markus Hotakainen, Martti Lintunen / Docendo 2012)
Ala-asteikäisille lapsille ja lasten vanhemmille tarkoitettu opaskirja kertoo luontoretkellä nähtävistä – ja muistettavista – asioista vuodenaikojen vaihtelun rytmittämänä. Erilaisista maisemista löytyvää eläin-, kasvi- ja kivikuntaa käydään läpi samaan tapaan kuin metsäpolkua tallustava lapsi luontoa ja sen ilmiöitä hahmottaa.

Kirjassa mennään sekä kuvallisesti että teemallisesti pienestä suureen ja päinvastoin: vehreistä metsämaisemista kukan terälehtiin, oravan järsimästä kuusenkävystä järven yllä leijuvaan sumuun, luonnon- ja ympäristönsuojelusta lapsen mietteisiin metsäpolulla. Samalla opastetaan liikkumaan luonnossa luontoa kunnioittaen ja valitsemaan sopivat varusteet metsäretkelle.
Tämän kirjan kanssa vanhemmat voivat jo varautua tuleviin seikkailuihin myöhemmällä iällä.

Lasten kanssa matkalla (Kalle Niinikangas, Ville Ropponen / Savukeidas 2013)
Lasten kanssa matkalla on syväsukellus tenavien seurassa reissaamisen riemuun. Passi ja matkarattaat, kantoliina ja kypärä kainalossa kulkeva lukija johdatetaan matkan suunnittelusta perille asti, ruoditaan majoitusta ja varusteita, vippaskonsteja ja ohjeita vaaratilanteisiin.

Lisää näistä oppaista ja vanhemmille erätaitoja kertovista kirjoista tulevissa artikkeleissa.

Nyt uppoudutaan ja opitaan – ensimmäistä varsinaista retkeä odotellen.

Vinkkaa mikäli tiedät hyvän oppaan!

UlkoilunMaailma.fi / Teksti ja kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika