Ulkoilma 16.12.2014

Turpeilla vuoratut kodat eli kammit ovat ainutlaatuinen osa saamelaista elinkeino- ja kulttuurihistoriaa. Tunnelmalliset autiotuvat henkivät matkamiesten tarinoita kaukaa pohjolasta.

Papit, postimiehet ja kauppiaat olivat autiotupien ensimmäisiä käyttäjiä ja nykyään tuvat palvelevat metsästäjiä ja eränkävijöitä. Kammit ja autiotuvat kokoaa irralliset tiedonmuruset ensi kertaa yksien kansien väliin laajana rakennus- ja kulttuurihistoriallisena teoksena. Kirja on kuvitettu valokuvin ja piirroksin, ja teos tarjoaa yleispätevät ohjeet erämaakämppien ja kammien korjaus- ja uudisrakentamiseen.

Kenelle kirja sopii?

Kirja on tarkoitettu kaikille Lapista ja sen historiasta kiinnostuneille lukijoille. Retkeilijöille teos tarjoaa taustatietoa yösijojensa syntyhistoriasta ja nykypäivästä, omatoimirakentajat saavat siitä neuvoja rakentamiseen tai korjaamiseen ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille lukijoille kirja antaa näkymän saamelaisen elämäntavan historiaan. Mielenkiintoista tietoa saavat niin lapinhullut, erämiehet kuin arkkitehditkin.

Aloittelevia tupabongareita varten on tehty kappale ”tupakierros Urho Kekkosen kansallispuistossa”, jossa tehdään kierros Suomen suosituimman kansallispuiston mielenkiintoisimmilla tuvilla. Matkaa voi seurata karttasivulta. Kirjassa on karttaliitteet myös muutamien muiden suosittujen erämaiden alueilta.

kammit_ja_autiotuvat_nayteaukeama
Kirjan näyteaukeama.

Kirjassa on liki 200 valokuvaa tai piirrosta ja sen graafinen ulkoasu on huolellisesti suunniteltu.

Kammit ja autiotuvat kirjasta on tulossa arvostelu pian.

Kirjan voit tilata täältä.

Lähde ja kuvat: Kammit-autiotuvat.fi

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika