Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 3.12.2014

Oli kulunut sata vuotta Roald Amundsenin matkasta etelänavalle, kun hänen reittinsä hiihdettiin toisen kerran. Stein P. Aasheim ja kolme muuta norjalaista seurasivat pioneerien lumeen hautautuneita latuja, päämääränään päästä perille Amundsenin retken satavuotispäivänä 14. joulukuuta. Matkan ankaruudesta huolimatta juhlaretkikunta onnistui tavoitteessaan muutaman minuutin tarkkuudella.

Kirjassa käydään vuorotellen läpi Amudsenin retkikunnan sekä juhlaretkikunnan edesottamuksia, joka sekoittaa ajoittain ainakin minun pääni. Niissä osissa, joissa kerrataan sadan vuoden takaisia asioita, ei tule esille mitään sellaista, jota ei aikaisemmissa teoksissa olisi jo kerrottu. Kun vuorostaan kerrataan juhlaretkikunnan menoa, on teksti välillä hyvin uuvuttavaa.

Kirja on kaunistelematon tarina kilpajuoksusta Amundsenin jäljissä. Stein P. Aasheim on pukenut sanoiksi 44 päivän aikana koetut riemut ja kärsimykset. Kuvat retken olosuhteista sekä pysäyttävät että ilahduttavat.”, sanotaan kirjan takakannessa. Ihan näin syvälle en itse tämän kirjan kanssa päässyt.

Mikäli sinua kiinnostaa naparetkeilyn historia, etkä ole aikaisemmin Admudsenin retkistä lukenut, niin tämä on erilainen tapa matkustaa menneeseen ja samalla verrata naparetkeilyn muuttunutta tekemistä. Historiaan jo tutustuneelle ei tämä teos tuo mitään uutta – matkakertomus muiden joukossa ilman suurempaa tunnetta.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut Norjan entinen pääministeri Jens Stoltenberg.

”Mahdollisesti tärkein etelänavalle hiihtäessä virinneistä ajatuksista tuli jo ensimmäisillä kilometreillä: Herra Jumala, kuinka pieni ihminen onkaan!”

Kirjan tiedot

ISBN: 9789512094516
Alkuteos: I Roald Amundsens skispor
Suomentaja: Susanna Paarma
Kustantaja: Gummerus
Julkaistu: 2014
Sivumäärä: 200
Koko: 150 x 225 mm

Lähde: Gummerus / Teksti ja kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika