Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 26.1.2015

Manu Humpin kirjoittama Kammit ja autiotuvat – Lapin kairojen kulttuuriperintö on mielenkiintoinen ja hyvin onnistunut teos Lapin erämaarakentamisesta. Kirjan käy yksityiskohtaisesti läpi erilaisten rakenteiden historiaa sekä asemaa nykypäivänä.

Miellyttävä ulkoasu tekee kirjasta houkuttelevamman sekä helpomman lukea. Itselleni monet yksityiskohdat olivat tuntemattomia ja koin saaneeni paljon paremman kuvan autiotupien olemassa olemisesta.

Kirjaa lukiessa nousi välillä mieleeni huoli kammien ja autiotupien tulevaisuudesta. Kuinka me arvostamme kulttuuriperintöämme ja annammeko arvoa yhteiselle omaisuudelle? Toivottavasti kirjan tarinat ja varsinkin vinkit korjaukseen sekä uudisrakentamiseen nousevat esille Lapin kulkijoiden keskuudessa. Olisi ilo huomata, että tämän kaltaisella kirjalla voitaisiin herättää laajemminkin mielenkiintoa, sekä intoa kammien ja autiotupien kunnostamiseen ja niiden arvon mukaiseen käyttöön.

Kenelle kirja sopii?

Kirja on tarkoitettu kaikille Lapista ja sen historiasta kiinnostuneille lukijoille. Retkeilijöille teos tarjoaa taustatietoa yösijojensa syntyhistoriasta ja nykypäivästä, omatoimirakentajat saavat siitä neuvoja rakentamiseen tai korjaamiseen ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille lukijoille kirja antaa näkymän saamelaisen elämäntavan historiaan. Mielenkiintoista tietoa saavat niin lapinhullut, erämiehet kuin arkkitehditkin.

Kiitos hienosta kirjasta!

www.kammit-autiotuvat.fi

Teksti ja kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika