Ulkoilma 19.12.2013

Kinos on uudenlainen tapa oppia laskemisen taitoja ja temppuja. Idea on tarjota noin 9-16-vuotiaille hauskaa ohjattua tekemistä ohjauksessa – joko suksilla tai laudalla.

Kinoksessa opitaan uutta omien kiinnostusten pohjalta, nautitaan talvisesta ympäristöstä, ja pidetään hauskaa”, summaa Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti.

Kinoksen idean kiteyttää slogan: Kinos ei ole koulu, Kinos on kokemus. ”Lomalla ei kukaan halua kouluun. Olennaista on treenata yhdessä ja oppia sellaisia taitoja, jotka osallistujia aidoimmin kiinnostavat. Sitä kautta kohenevat myös laskemisen perustaidot”, kuvaa yksi Kinoksen kehittäjistä, Vuokatin Hiihtokoulun johtaja Heidi Kelho.

Eri painotuksia, monia tasoja

Kinos on joustava konsepti, jonka kukin keskus voi perusperiaatteiden pohjalta viimeistellä itselleen sopivaksi. Kinoksen kirjoon kuuluvat rinnelaskun lisäksi ratalaskuun keskittyvä Alppi Camp, freestyle-laskemiseen painottuvat Freestyle Ski Camp ja Freestyle Snowboarding Camp, joissa treenataan streetillä ja halfpipessä. Nämä kaikki sisältävät kolme eri tasoa. Kolmostason kurssit sisältävät jo big airin kaltaisia elementtejä. Kaikki Kinos-tasot käytyään nuori voi jatkaa harrastusta seuratoiminnassa.

Kinoksesta on kehittymässä tapa harrastaa laskemista koko ajan kehittyen. Jos juniori innostuu Kinos-viikonlopuista lähikeskuksessa, hän voi jatkaa harrastusta esimerkiksi seuraavilla tasoilla lomakeskuksen hieman erilaisissa suorituspaikoissa.

Innostunut palaute piloteista

Kinoksen kehittämisen moottorina ovat käytännön kokemukset. Heidi Kelho ja monet hänen hiihdonopettajakollegoistaan havaitsivat muutama vuosi sitten, että Wernerin hiihtokoulu toimi hienosti erityisesti pienille laskijoille, 4–8-vuotiaille. Isommille kaivattiin jotain toisenlaista kiinnostavaa tekemistä.

Useassa päässä syntyneet ajatukset ja suunnitelmat kiteytyivät viime talvena Kinokseksi. Pilottien osallistujat innostuivat kokemastaan. He pitivät toteutustavasta, yksilöllisen otteen ja yhteisöllinen tekemisen yhdistelmästä.

Heidi on työssään seurannut aitiopaikalta sitä, että lasten ja nuorten toiveet hiihdonopetukselle ovat viime vuosina muuttuneet: ”Opetin juuri laskettelua aloittelevaa 8-vuotiasta, jonka suuri toive oli heti ensimmäisellä tunnilla oppia hyppimään. Tämä on tyypillinen esimerkki siitä, että freestyle-touhut ovat kovassa nosteessa. Aloittelijoillekin voi tarjota ensituntumaa vaikka hyppyihin, jos ne lasta kovasti kiinnostavat. Tätä tyyliä on alkanut tulla mukaan myös Wernerin hiihtokouluun.

Tietoa Kinos-campien ajankohdista löydät hiihtokeskuksien nettisivuilta. Kinoskeskuksia löytyy eri puolita Suomea. Lista löytyy osoitteesta ski.fi/kinos.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Ski.fi / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika