Ulkoilma 10.4.2012

Pohjois-Savossa sijaitseva Niittylahden retkeilyreitti tarjoilee ulkoilijoille 2-10 kilometrin pituisia merkattuja reittejä. Hyvin merkattujen reittien lisäksi alueelta löytyy varusteltu laavu sekä käymälä.

Kävimme tutustumassa alueeseen ja samalla ottamassa selvää, että sopiiko kohde talviseen aikaan liikkumiseen. Reittien ylläpitäjänä toimii Kuopion kaupunki, joka ei ole reittejä talvikohteena mainostanut, mutta mielestämme merkkaus ja palvelut riittävät ihan hyvin myös keväiselle lumikenkäretkelle. Tonkkurinmäen parkkipaikka oli myös aurattu, joten paikalle pääseminen sujui helposti.

Niittylahden retkeilyreitti

Reitillä näet Mustajärven jylhät kalliot ja Tonkkurinmäellä voit pysähtyä ihailemaan Kallavettä saarineen. Tonkkurinmäen selänne ja Mustajärven kallioalue ovat luonnonsuojelualueita. Alueella liikutaan myös Vänrikki Stoolin tarinoista tutun Ukko-Loden, Suomen sodan sankarin eversti Carl Leonard Loden perämailla. Reitti kulkee paikoin ikivanhoissa kuusikoissa mm. Joutenlammen rannalla, jossa metsokin saattaa rymisten lähteä lentoon.


Reitti on merkattu puihin vihreällä. Väri erottuu hiukan heikosti ympäristöstä.

Reitin pituus on rengasreittinä noin 10 km ja ohjeellinen kulkuaika 4-6 h, joten se sopii hyvin päiväretken kohteeksi. Reitti on selkeästi merkitty puihin vihreällä maalirenkaalla ja se kulkee maastossa polkuja pitkin, joten reitillä liikkuminen on aika helppoa.


Mustamäen laavulta on myös mahdolllista aloittaa rengasreitin kiertäminen. Talvella autolla ei pääse laavulle asti.


Mustamäen laavu on ulkoilu- ja kelkkareitin varressa ja suosittua ulkoilualuetta joka soveltuu myös tilapäiseen leiriintymiseen.

Lähtöpaikat Tonkkurinmäen pysäköintipaikka ja Niittylahden laavu Mustamäessä metsäautotien päässä. Pysäköintipaikalle matkaa tulee Kuopiosta noin 40 km ja Niittylahden laavulle noin 45 km. Pysäköintitilaa sekä info-taulut löytyvät molemmista paikoista. Laavun pysäköintipaikalla on myös puuvaja ja käymälä, mutta juomakelpoinen vesi puuttuu.

Kuopio-Vehmersalmi -välillä liikennöivillä busseilla on myös mahdollisuus päästä alueelle. Bussipysäkki sijaitsee Vehmersalmentien ja Savulahdentien risteyksessä, josta matkaa reitille tulee Savulahdentietä pitkin noin 1 km.

Reitin ylläpitäjä on Kuopion kaupunki.

Sijainti Google-kartalla

Pohjois-Savon kartat
PDF-kartta Niittylahden retkeilyreitistä

UlkoilunMaailma.fi / Lähteet: Kuopion kaupunki

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika