Ulkoilma 12.8.2016

Reppujareissumies-blogista tunnettu Olli Järvenkylä aikoo loppuvuonna toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa. Tavoitteena on retkeillä sadan päivän ajan Urho Kekkosen kansallispuistossa, jossa retkeiltävää riittää. Onhan se Suomen toiseksi suurin kansallispuisto. Sadan päivän reissu käynnistyy 23.8.


Mainos


Olli Järvenkylä on jo pitkään haaveillut mahdollisuudesta viettää pitkähkö ajanjakso luonnon helmassa ja seurata, kuinka Lapin kesä kääntyy syksyyn ja kaamokseen. Hänen tarkoituksenaan on viettää Urho Kekkosen kansallispuistossa reilu kolme kuukautta 23.8. lähtien ja tutustua sen luontoon, maisemiin ja kulkijoihin kaikessa rauhassa.

Matkaoppaaksi Järvenkylä ottaa Kullervo Kemppisen lähes 60 vuotta vanhan Saariselän erämaat retkeilijöiden tietoon tuoneen Lumikuru-kirjan ja Itäkairan prinsessan kämppäkirjaan kirjoittaman viisaan neuvon – ”Mitä vähemmän kuljen, sitä enemmän näen.” Kilometritavoitteita Järvenkylällä ei siis reissullaan ole, vaan tarkoitus on dokumentoida puistossa nähtyä ja koettua.

Savukoskella, Sodankylässä ja Inarissa sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto on laajojen kairojen, tuntureiden ja soiden maa. Maastoltaan monipuolisessa kansallispuistossa on myös varsin tiheä verkosto autio- ja varaustupia.

Elo-syyskuussa tarkoitukseni on yöpyä laavussa, ja sen jälkeen aion tukeutua puiston mainioon tupaverkostoon”, Järvenkylä suunnittelee. Reissu jakautuu 1-3 viikon jaksoihin, joiden välissä reissumies piipahtaa ihmisten ilmoilla huoltamassa varusteita, lataamassa kameroiden akkuja ja julkaisemassa reissupäivityksiä.

Ensivaelluksesta 25 vuotta

Ensikertalaisesta retkeilijästä ei ole kyse. Järvenkylä kertoo saaneensa kipinän Lapin tuntureihin opiskeluaikanaan Mikkelissä. Nuoriso-ohjaajan opintoihin kuului rinkkavaellus, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Tuosta vaelluksesta tulee syksyllä kuluneeksi 25 vuotta.

Puiston pohjois- ja itäosa ovat Järvenkylälle tutumpia vaellusmaastoja. ”Mielenkiinnolla odotan myös puiston etelä- ja keskiosia, jotka ovat minulle entuudestaan tuntemattomia maastoja, hän kertoo.

Järvenkylä tarkoituksena on vaeltaa melko kattavasti koko kansallispuiston alueella Raja-Joosepista Nuorttijoelle ja Tankavaarasta itärajalle. Aivan itsekseen Järvenkylän ei tarvitse kansallispuistossa tarpoa, sillä osalle etapeista on tulossa mukaan tuttuja vaelluskavereita.

Reissua voi seurata somessa ja Yle Areenassa

Videomateriaalin kuvaaminen kansallispuistossa liittyy Järvenkylän opintoihin Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinjalla. Materiaalista kootaan henkilökohtainen lyhytelokuva, joka on samalla Järvenkylän opintojen lopputyö. Loppuvuodesta materiaali on nähtävänä Yle Areenassa.

Reissumiehen elämää kansallispuistossa voi seurata myös sosiaalisessa mediassa ja osoitteessa 100outdoors.net.

Lähde: Olli Järvenkylä / Kuva: Tomi Rantanen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika