Ulkoilma 6.6.2013

Pilvetön taivas, auringon paiste ja lämpö, tuulen suhina ja vihreä nurmikko, ehkä vielä laineiden liplatusta ja lokkien vaimeaa kirkunaa. Täydellistäkö? Ei aivan. Tarvitaan vielä hyvää ruokaa! Suomen kesä pitkine päivineen ja valoisine öineen on vertaansa vailla ja suorastaan kutsuu ulos piknikille nauttimaan hyvästä ruoasta ja luonnon kauneudesta.

Vive le pique-niques!

Piknikillä on pitkät perinteet. Kuten monet ruokaan liittyvät vanhat tavat, myös pikniköimisen voidaan katsoa lähteneen liikkeelle Ranskasta. Vuoden 1789 Ranskan vallankumouksen jälkeen tavallinen, rahvas kansa pääsi ensimmäistä kertaa kuninkaiden upeisiin puistoihin, ja huomasivat nopeasti miten hyvältä ruoka maistuu kauniissa ympäristössä nautittuna. Myös amerikkalaiset ovat ihastuneet piknikiin, ja heinäkuun neljäntenä päivänä – Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä – maan puistot täyttyvät juhlijoista piknikviltteineen ja –herkkuineen.

Ylös, ulos ja syömään

Kesällä kukkien lisäksi myös ruokapöytä puhkeaa täyteen loistoonsa: uudet perunat, tuoreet vihannekset, yrtit ja marjat! Kesä ja kala ovat myös monen mielessä erottamaton yhdistelmä. Ystävien kanssa hyvästä ruuasta ja juomasta nauttiminen luonnon helmassa on täydellinen tapa ottaa pieni breikki arjesta. Aamupala auringonnousua katsellessa tai pitkän työpäivän jälkeen nautittu päivällinen paljain jaloin tekevät ihmeitä jaksamiselle ja laskevat takuulla stressitasoja. Pakkaa siis mukaasi ihania ihmisiä, kylmälaukku, retkiviltti, hyvää mieltä – unohtamatta sitä tärkeintä, eli aimo annosta suussa sulavia herkkuja.

”Hopeakoukulla” varma saalis

Kalastus on monen lomalaisen joutilaan kesäpäivän ajanviete. Mikäli Ahti suo antejaan, mikäpä sen maukkaampaa kuin itse pyydetyt ahvenet tai katiskaan uinut hauki. Monasti kesäaikaan kalansaaliit kuitenkin jäävät vaatimattomiksi ja jos haluaa varmistaa, että kesäpiknikin eväät eivät taatusti lopu kesken, kannattaa ennen retkeä suunnata lähikaupan kalatiskille. Laajimmillaan kalavalikoima ei aivan keskikesällä ole, mutta aina löytyy jotakin kalaa. Savukalat, graavikalat ja kesäajan ykkösherkut, erilaiset sillit, ovat sellaisenaan valmista retkievästä ja sopivilla lisukkeilla on kokonainen ateria helposti valmis niin kotoiseen kesäkeittiöön kuin retkellekin.

Merellistä piknik-korin täytettä

Kesällä ja erityisesti kuumalla ilmalla ruuat kannattaa pitää kevyinä. Liian raskasta ei jaksa auringon paahteessa syödä. Erilaiset pikkusuolaiset herkut kuten leivät, piiraat ja muut maittavat välipalat sopivat oivasti piknik-koriin, koska ne ovat kevyitä ja niitä on helppo jakaa porukan kesken. Savukala sopii erinomaisesti erilaisten piiraitten täytteeksi tai kalatahnaan kolmioleipien väliin. Maukas kolmioleipien tai voileipäkakun täyte syntyy myös kalatäyssäilykkeistä, vaikkapa särjestä tai muikusta. Jos retki suuntautuu grillauspaikalle, hiilloksella kalasta saa kevyttä kesäruokaa helposti ja nopeasti. Mukaan pakataan tällöin valmiiksi folioon käärityt kala-kasvisnyytit, jotka valmistuvat hiilloksella vartissa tai valmiiksi marinoidut silakkafileet, jotka kypsyvät grillissä jo vajaassa kymmenessä minuutissa. Mikäli varsinaista grillauspaikkaa ei retkikohteesta löydy, onnistuu kalan kypsennys mainiosti myös kertakäyttögrillissä.

Reseptit

valkosipuligrillatut-silakkafileetValkosipuligrillatut silakkafileet

600 g silakkafileitä
Marinadi:
½ sitruunaa
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 ½ tl suolaa
½ tl valkopippuria myllystä

Leikkaa silakkafileistä pois selkäevät. Pese sitruuna huolellisesti, kuivaa ja raasta keltaista kuoriosaa. Puserra puolen sitruunan mehu.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä sitruunamehuun raastettu sitruunankuori, öljy, valkosipuli sekä suolaa ja valkopippuria.

Lado silakkafileet marinadiin ja anna niiden maustua vähintään tunnin ajan.

Nosta silakkafileet marinadista ja valuta, mutta älä kuivaa. Taita silakkafileet kalan muotoon ja lado tiheälle grilliritilälle.

Grillaa uunissa grillivastuksen alla 5 – 7 min tai ulkogrillissä niin, että pinta saa herkullista väriä.

Muikkutahna

1 prk öljyyn tai tomaattiin säilöttyjä muikkuja tai muuta kalaa
1 prk rahkaa tai raejuustoa
½ dl ruokakermaa
1 pieni sipuli
tilliä, persiljaa tai basilikaa
1-2 rkl sinappia

Valuta öljyyn säilöttyjen muikkujen öljy pois. Riko muikut haarukalla. Silppua sipuli oikein pieneksi. Hienonna tilli, persilja tai basilika. Sekoita rahka tai valutettu raejuusto ja ruokakerma keskenään.

Lisää muut aineet seoksen joukkoon ja tarkista maku.

Tarjoa levitteenä tai dippikastikkeena (silloin voit lisätä ruokakerman määrää). Tahnasta saat myös herkulliset pienet alkunapostelupalat esim. yllätysvieraille. Leikkaa ruis- tai muusta leivästä pieniä paloja ja nosta pikkulusikalla jokaiselle nokare muikkutahnaa. Koristele esim. yrtillä, kurkkupalalla tai retiisiviipaleilla.

Jos haluat maidottoman tahnan, kuullota 1 pieni silputtu sipuli ja 1 valkosipuli öljyssä ja anna jäähtyä tai käytä sipulit raakana. Kaada ne sekä tomaattimuikut, pari kypsää tomaattia, 1 rkl kapriksia ja 2-3 rkl tuoretta basilikaa kannuun ja hienonna tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Foliossa grillatut kirjolohinyytit

kirjolohifilee tai 1-2 kpl valmiita kirjolohimedaljonkeja / ruokailija
suolaa
mustapippuria
kesäkurpitsaa
keltaista paprikaa
parsakaalia
sipulia
ruohosipuli- tai yrttituorejuustoa
ruohosipulia

alumiinifoliota

Poista kirjolohifileestä lihasruodot ja leikkaa filee medaljongeiksi. Mausta medaljongit suolalla ja mustapippurilla.

Leikkaa alumiinifoliosta niin monta suorakulmaista palaa kuin sinulla on medaljonkeja.

Suikaloi kasvikset. Lado kasviksista peti keskelle foliota, mausta kasvikset suolalla ja asettele kirjolohimedaljonki kasvisten päälle. Sipaise medaljongin päälle pari nokaretta tuorejuustoa ja taittele folio nyytiksi. Grillaa nyyttiä 10-15 minuuttia ja nosta nyytit grilliltä. Anna makujen hetki tasaantua ennen avaamista ja koristele nyytit ruohosipulisilpulla.

Kirjolohinyyttien kanssa maistuvat kesällä uudet perunat. Nyytit on näppärä ottaa mukaan myös retkievääksi ja syödä vaikka sellaisenaan suoraan foliosta.

lohisienipiirakka-rajattuLohi-sienipiirakka (12 annosta)

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte

7 dl mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
1 rkl rypsiöljyä
puolikas purjo
150 g kylmä- tai lämminsavukirjolohta
puolikas punainen paprika
100 g juustoa (raastettuna)
2 munaa
2 dl ruokakermaa
½ tl mustapippuria
½ tl yrttisuolaa
1 tl timjamia

Sekoita pohjan kuivat aineet. Nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi vettä parissa erässä sen verran, että taikina ei enää muruile. Painele voideltuun piirasvuokaan. Esipaista pohjaa 175 asteessa noin vartti.

Anna puhdistetuista sienistä haihtua pannulla enin neste. Lisää mukaan öljy ja purjorenkaat. Kääntele aineksia pannulla hetki ja anna jäähtyä. Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota niitä ensin vedessä ja lisää kuullotettujen purjon sekaan. Kuivattuja sieniä riittää noin desi, säilöttyjä 2-3 dl.

Leikkaa kirjolohi ja paprika suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita keskenään jäähtynyt sieni-purjoseos, kala- ja paprikapalat sekä juustoraaste.

Riko kulhoon munat ja sekoita joukkoon kerma sekä mausteet. Levitä puolikypsälle pohjataikinalle täyteseos ja kaada päälle muna-kermaseos. Kypsennä piirasta 200 asteessa 30–40 minuuttia kunnes täyte hyytyy.

Vinkki: Voit tehdä piirakan myös ilman sieniä, käytä silloin hieman enemmän paprikaa ja purjoa. Pohjana voit käyttää myös kaupan pakastealtaasta löytyvää valmistaikinaa.

Lisää kalaisia ja kesäisiä reseptejä löytyy osoitteesta www.prokala.fi.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Pro Kala Ry

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika