Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 4.2.2018

Perjantaina avautuneessa Luontoäidin kutsu -näyttelyssä luonnon äänet kuuluvat ja tuntuvat uudella tavalla. Äänet kulkevat Haltian tilassa ylhäältä alas ja huoneen poikki, jolloin syntyy kokemus siitä, miten lintu lentää ohitse tai miten sateen ääni muuttuu, kun pisarat iskeytyvät maahan. Kävijä voi myös painaa korvan puuta vasten ja kuunnella kelopuun sointia tai tunnustella kiven värähtelyä.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Näyttelyn on suunnitellut äänitaiteilija Kirsi Ihalainen, joka on äänittänyt ja koonnut uniikkeja äänimaisemia ympäri Suomen. Hän on tarponut umpihangessa laitteiston kanssa ja äänittänyt erämaassa keskellä villiä luontoa, muun muassa karhut murisivat hänestä vain 10 metrin päässä.

Ääniä on taltioitu 22 erilaiseen kaiuttimeen. Kaiuttimia on kätketty erilaisiin paikkoihin, mikä mahdollistaa todentuntuisen luontokokemuksen. Teoksen 23. kanava mahdollistaa teoksen kuuntelun myös kuulolaitteella.

Äänimaisemassa on esillä esimerkiksi veden solinaa ja sateen ropinaa, myrskytuulta, salaman jyrinää, linnunlaulua, tulen rätinää sekä ketun, ahman, suden ja karhun ääniä. Näyttely on osa Suomi100-juhlavuoden kokonaisuutta.

Näyttelyn teemana on Luontoäiti

Luontoäiti vallitsee kaikkialla: tuuli on hänen hengityksensä, vesi hänen verensä, maa hänen lihansa ja tuli hänen sydämensä. Luontoäiti hallitsee ja kutsuu neljää elementtiä ja niiden energioita jokaista vuorollaan. Energiat  yhdessä saavat aikaan kaiken elämän Luontoäidin valtakunnassa”, kuvailee Kirsi Ihalainen.

Luontoäidin kutsu täydentää Haltian monipuolista näyttelytarjontaa, jolla pyritään syventämään kävijöiden luontosuhdetta ja saamaan aikaan vastustamaton halu liikkua luonnossa. Kirsi Ihalaisen äänitaideteoksen kautta kävijä pääsee hiljentymään vaikuttavien luonnonäänien äärelle ja lähtemään mielikuvitusretkelle erilaisiin äänimaisemiin”, sanoo Haltian johtaja Tom Selänniemi.

www.haltia.com

Suomen luontokeskus Haltia
 Haltia / Petri Ryöppy


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika