Ulkoilma 16.2.2016

Miten kansallispuiston palvelut ja rakenteet mielestäsi toimivat? Koetko kansallispuistokäynnin kohentaneen terveyttäsi? Mitä teet kansallispuistoretkellä ja mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita? Näihin ja moniin muihin kävijätutkimuksen kysymyksiin vastaamalla Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kävijät pääsevät vaikuttamaan kansallispuiston palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kävijätutkimus alkaa tällä viikolla ja jatkuu lokakuun loppuun. Puiston kävijöiden mielipiteet ovat arvossaan kun suunnitellaan Suomen suosituimman kansallispuiston käyttöä ja kehitetään palveluja.


Mainos


Tietoa merkityksestä talouteen ja ihmisten hyvinvointiin

Kävijätutkimuksesta saadaan paljon erittäin tarpeellista tietoa virkistyskäytön ja luontomatkailun vaikuttavuudesta ja hyödyistä paikalliseen talouteen ja kävijöiden kokemiin terveyshyötyihin. Tällaiselle tiedolle on yhä enemmän tarvetta yhteiskunnassamme.

Helsingin yliopiston kanssa tehdään yhteistyötä ja kysytään kuinka kävijät jakavat kansallispuistoelämyksiään eri sosiaalisen median kanavissa. Tuloksista saadaan vinkkejä kansallispuiston tunnetuksi tekemiseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Kansallispuistolla ja sen lähellä sijaitsevilla matkailualueilla on yhteiset asiakkaat, joille halutaan tarjota ainutlaatuisia elämyksiä ja kokemuksia.  Kävijätutkimuksen tuloksia käytetään myös monipuolisesti hyväksi palvelujen kehittämisessä. Lisäksi muutosten seuranta Pallas-Yllästunturissa tehtyihin aikaisempiin kävijätutkimuksiin (2004 ja 2010) ja vertailu muiden kansallispuistojen kävijätietoihin on tärkeä näkökulma.

Pallas-Yllästunturin kävijätutkimus tehdään kysely- ja haastattelumenetelmillä eri puolilla kansallispuistoa. Metsähallituksessa on ollut vuodesta 2000 asti käytössä vakioitu kävijäseurantamenetelmä. Kävijätutkimuksia toistetaan noin 5 vuoden välein tärkeimmillä suojelu- ja retkeilyalueilla.  Kävijätutkimuksen tulokset raportoidaan ja julkaistaan Metsähallituksen julkaisusarjassa syksyllä 2016.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto entistäkin suositumpi

Pallas-Yllästunturi on ylivoimaisesti Suomen suosituin kansallispuisto, ja sen käyntimäärä oli viime vuonna 525 600. Kansallispuiston kävijöiden rahankäytön vaikutukset paikallistalouteen olivat minimissään 22,4 miljoonaa euroa. Puiston kolmessa luontokeskuksessa vierailtiin 142 600 kertaa.

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Mika Mannonnen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika