Ulkoilma 28.1.2020

Myös muut Lapin luontokohteet kuin kansallispuistot kasvattivat suosiotaan viime vuonna. Rovaniemen matkailun kasvu siivitti Napapiirin retkeilyalueen käynnit ensimmäistä kertaa yli 100 000 käynnin rajapyykin, ja myös Kilpisjärvellä sekä Inarin retkeilyalueella oli selvästi aiempaa vilkkaampaa.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Rovaniemen matkailun kasvu näkyy lähiluontokohteissa

Napapiirin retkeilyalue Rovaniemen kyljessä on ollut alusta lähtien menestystarina, ja vuosi toisensa jälkeen alueen käyntimäärät ovat kasvaneet. Viime vuonna automaattiset laskurit pyörähtivät jo yli 100 000 käynnin. Tammikuuta lukuun ottamatta Napapiirillä kävi enemmän väkeä joka kuussa kuin samaan aikaan edellisenä vuonna.  Alueen retkeilypalveluja on parannettu viime vuosina, ja työtä jatketaan edelleen tulevana kesänä.

Myös toinen Rovaniemen kohde, Auttiköngäs, kiinnosti aiempaa enemmän. Siellä vilkkainta aikaa on kesä, mutta selvää kasvua oli kevättalvella ja joulukuussa. Yhteensä alueen käyntimäärä oli 22 800. Molemmilla alueilla etelälappilaiseen luontoon pääsee tutustumaan helposti lyhyillä reiteillä.

Inarissa ja Käsivarressakin vilkasta

Inarin retkeilyalueenkin käyntimäärät nousivat selvästi edellisvuodesta. Suurimmat käyntimäärät olivat kesäkuukausina, mutta kasvu suurinta talvella. Erityisesti aika joulukuusta helmikuuhun on kansainvälisten matkailijoiden sesonkia, myöhemmin kevättalvella kävijät ovat pääosin kotimaisia. Suosittu käyntikohde Inarin retkeilyalueella on Juutuan varren reitti Inarin kirkonkylällä Jäniskosken ylittävine siltoineen.

Myös Kilpisjärvellä ja Käsivarren erämaa-alueella kävijöitä oli entistä enemmän, ja se näkyi niin maastossa kuin Kilpisjärven luontokeskuksessakin. Joulukuu on nousemassa maaliskuun veroiseksi matkailukuukaudeksi kansainvälisten matkailijoiden lisääntyessä. Kesälläkin oli aiempaa vilkkaampaa muun muassa Mallan luonnonpuiston reitillä sekä syksyllä oli suosittua kiivetä portaita tunturiin Saanan uudella reitillä. Tänä vuonna Saanan lähialueen retkeilypalveluja parannetaan muun muassa uudella taukopaikkakokonaisuudella.

Alue Käyntiä Muutos 2018-2019, %
Inarin retkeilyalue

143 600

9

Kilpisjärvi – Käsivarsi

95 800

11

Napapiirin retkeilyalue

100 500

9

Auttiköngäs

22 800

11

Metsähallitus
Jaakko Posti


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika