Ulkoilma 11.2.2016

Kajakin keulanäkymät –näyttely on Kyösti Romppasen kokoama valokuvanäyttely omista vuosien varrella kajakista ottamistaan valokuvista. Kuvien ominaispiirteenä on läheinen kosketus luontoon ja kajakin keula.

Valokuvanäyttely on retrospektiivinen ja siinä on kuvia kaikista eri aikajaksoista Romppasen valokuvaajauralta. Valokuvia näyttelyssä on 22 ja niitä on otettu eri vuoden aikoina mereltä ja sisävesistöistä. Kaikissa kuvissa on kajakin keula.

Romppanen alkoi valokuvata kajakista vuonna 1998, jolloin hän täytti 60 vuotta ja osti syntymäpäivälahjaksi kajakin. ”Siirryin silloin purjehtimisen lisäksi Tammisaaren saaristoon viettämään entistä enemmän mökkielämää ja vanha 50-luvulta peräisin oleva harrastus alkoi taas kiinnostaa”, kertoo Romppanen. Mökki sijaitsi Tammisaaren kansallispuistossa Odensön saaressa kauniin väylän varrella, joten paikka oli otollinen myös valokuvaukselle.


Mainos


Nyt Romppanen on melonut yli 14 000 kilometriä erilaisissa olosuhteissa ja kuvannut tunnelmiaan. ”Melomaan oppii melomalla. Kun melontaa ei enää tarvitse ajatella, voi olla varma että osaa meloa. Jossain vaiheessa voi myös saavuttaa ihmeellisen Zen-kokemuksen. Silloin kaikki eri osatekijät ovat kohdallaan ja melonnasta ei kuulu lainkaan ääntä vaan kajakki liukuu vedenpintaa taianomaisesti. Tätä kokemusta kannattaa tavoitella ja joskus senkin saattaa saavuttaa.

Lähes 20 vuotta kuvia kajakista

Ensimmäiset Kajakin keulanäkymät -valokuvat on otettu jo ensimmäisenä kesänä 1998 ja ne kuvattiin tavalliselle värinegatiivifilmille. Näissä kuvissa esiintyi jo keula ensimmäistä kertaa, joskin ei mitenkään suunnitellusti. ”Huomasin silloin, että keula antoi mukavasti kuvalle syvyyttä ja vei kuvan katsojan maisemaan sisälle”, kertoo Romppanen. ”Digikameran hankittuani opin myös hieman kuvankäsittelyä. Halusin kuitenkin ehdottomasti säilyttää aina taltioidun maiseman mahdollisimman luonnon mukaisena.

Nyt kuvia katsoessani huomaan, että vuosi 2004 taisi olla taitekohta, jonka jälkeen kuvat alkoivat olla asettelultaan samantapaisia. Kuvankäsittelytaidoissani oli vielä parantamisen varaa, sillä kuvissa oli vielä puhkipalamista tai varjot olivat liian tummia. Yksityiskohtia ei vielä niissä näkynyt.

Vuonna 2007 Romppanen kirjoitti artikkelin melonnasta. Helsingin Sanomien kuukausiliite julkaisi kirjoituksen ja paljon kajakin keulanäkymät-kuvia. Äänetöntä liikettä -artikkeli sai hienon näkyvyyden. Kuvia on ollut myös mm. veneilylehdissä.

Palava halu on sammunut

Viime kesänä huomasin, että en enää rynnännyt rantaan ja melomaan jokaiseen kuvauksen kannalta hyvältä näyttäneeseen tilanteeseen. Toki meloin ja sain joitakin hienoja otoksia, mutta palava halu oli sammunut”, kertoo Romppanen.

15 vuoden uurastus on nyt päättynyt ja Romppanen ei enää ota Kajakin keulanäkymät -kuvia. 77-vuotiaan valokuvaajan kajakki ei ole enää mukana purjeveneessä, mutta myös veneestä voi kuvata saariston kauniita maisemia. ”Kohtalon tuuli kaarnalaivaa kuljettaa – saa nähdä mihin elämä vie ja mistä innostun seuraavaksi”, miettii Romppanen.

Venemessut

perjantai 12.2.2016 (Trade Day) klo 14-18
la-su 13.-14.2.2016 klo 10-18
ma-pe 15.-19.2.2016 klo 11-20
lauantai 20.2.2016 klo 10-18
sunnuntai 21.2.2016 klo 10-17

Aikuiset 18 €/hlö (huom. perjantaina 12.2. liput ovelta hintaan 25 € – klo 14 alkaen)
Lapset (7-15 v.), eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat 11 €/hlö
Perhelippu (max. 2 aikuista ja alle 16 v. lapset) 39 €
Ryhmälippu (väh. 10 hlöä) 11 €/hlö

Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Alle 12-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Lähde: Messukeskus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika