Ulkoilma 3.10.2018

Perjantaina ja lauantaina Kolin kansallispuistossa juostava Vaarojen Maraton huipentaa valtakunnallisen Mennään metsään -polkujuoksukiertueen, seitsemän tapahtumaa kattavan BUFF®Trail Tour Finland –kiertueen sekä kolmesta osakilpailusta koostuvan Ultra Trail Tour Finland -kiertueen.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Vuosi 2018 on ollut suomalaisen polkujuoksun juhlavuosi, sanoo Kolin kansallispuistossa ja sen tuntumassa juostavan Vaarojen Maraton -tapahtuman johtaja Heikki Hamunen.

Polkujuoksuryhmiä syntyy eri puolille maata, ja laji on saanut aiempaa enemmän huomiota sekä uusia harrastajia“, Hamunen sanoo.

Suomen polkujuoksutapahtumat houkuttelevat myös muita kuin suomalaisia.

BUFF®Trail Tour Finlandin tapahtumissa on tänä vuonna ollut selvästi enemmän ulkomaisia juoksijoita kuin koskaan aikaisemmin. Vaarojen Maratonille on ilmoittautunut 18 kansallisuutta“, Hamunen sanoo.

Luvassa huippujuoksijoiden tiukka vääntö

Seitsemästä osakilpailusta koostuva BUFF®Trail Tour Finland -kiertue päättyy Kolilla 42,5 km kilpailuun. Miesten sarjassa suunnistaja Jere Pajunen ja suomalaista polkujuoksua viime vuosina hallinnut Henri Ansio kamppailevat tiukasti koko kiertueen voitosta.

Ennen Kolilla juostavaa finaalikisaa miehet ovat liki tasapisteissä. Luvassa on yksi Suomen polkujuoksuhistorian kovimpia kamppailuja.

Mielenkiintoisen kohtaamisesta tekee se, että emme ole Henrin kanssa koskaan aiemmin kohdanneet toisiamme näin pitkällä matkalle“, tänä vuonna ensimmäistä kertaa kotimaan polkujuoksukisoja kiertävä Pajunen sanoo.

Mies löytää kummastakin voittajaehdokkaasta omat vahvat puolensa.

Henkka on kestävyydeltään selkeästi minua kovempi – minulla ei ole mitään asiaa sadan kilometrin kisoihin samaan tyyliin kuin hän on niitä juossut. Minulla on maksimisuorituskykyä ja kapasiteettia ehkä pikkaisen enemmän. Vaarojen Maratonin 42,5 kilometrin matkalla olemme varmaan puolivälissä kummankin omia vahvuuksia“, Pajunen analysoi.

Uutuussarja 65 km kastelee jalat

Tämän vuoden tapahtumassa ensimmäistä kertaa juostava 65 km sarja kiertää Herajärven kierros -retkeilyreittiä pitkin Lieksan, Joensuun ja Kontiolahden kuntien alueilla. Noin 19 kilometriä startista juoksijat ylittävät Herajoen kahluuvaijerin avulla.

Veden pinta on matalalla, mutta vesi on lokakuun alkuun sopien virkistävän viileää“, Hamunen sanoo.

Uutuussarjaan on ilmoittautunut noin 180 juoksijaa.

Reitti antaa mahdollisuuden polku-ultran juoksemiseen samalla hidaskulkuisella reitillä, jonka 130 km juoksijat kiertävät kaksi kertaa. Päinvastoin kuin perjantai-iltana starttaavat 130 km juoksijat, 65 km sarjassa juoksijat pääsevät juoksemaan päivänvalossa“, Hamunen sanoo.

Mennään metsään -yhteislenkeillä yli 3000 osallistujaa

Valtakunnallinen Mennään metsään -kampanjan polkujuoksukiertue alkoi huhtikuussa Nuuksion kansallispuistossa ja päättyy viikonloppuna Kolille. Vaarojen Maratonin yhteydessä järjestetään viimeiset Mennään metsään -yhteislenkit, joissa 50 osallistujasta koostuvat ryhmät kiertävät 7 ja 14 km reitit ilman numerolappuja.

Kiertue on liikuttanut yhteislenkeillä jo yli 3000 ihmistä, taaperoikäisistä yli 70-vuotiaisiin. Kiertuekampanja päättyy Kolille, mutta polkujuoksuun ja luontoliikuntaan mahtuu mukaan tulevinakin vuosina, sanoo kiertueen ideoija ja Ylen vastaava tuottaja Marko KrapuTrailrunning.fi-sivustolla.

Nyt on erilaisten yhteisöjen, järjestöjen ja seurojen vuoro tarttua kiinni luontoliikuntabuumiin ja osaltaan edistää meidän kaikkien luonnossa liikkumista. Eikä sen tarvitse missään nimessä olla pelkkää polkujuoksua. Metsään voi mennä viihtymään niin monin eri tavoin, että vain mielikuvitus on rajana“, Krapu sanoo.

 Trail Tour Finland
Teemu Takkula


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika