Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 5.1.2018

Metsähallituksen Luontopalvelut on vastannut asiakkaiden toiveisiin ja nyt kansallispuistojen virallisia kangasmerkkejä on saatavilla jokaisesta Suomen 40:stä puistosta sekä 6 muusta luontokohteesta. Kaikki 46 yksilöllisesti suunniteltua kangasmerkkiä ovat tulleet myyntiin Scandinavian Outdoorin verkkokauppaan. Myös luontokeskuksissa ja puistojen asiakaspalvelupisteissä on edelleen myynnissä lähikohteiden kangasmerkkejä. Valikoimat vaihtelevat palvelupisteittäin. 


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Suomi 100 -juhlavuoden myötä yhä useampi retkeilijä on innostunut vierailemaan kaikissa Suomen 40 kansallispuistossa. Retkeily on innoittanut monia keräilemään kansallispuisto-logoilla varustettuja kangasmerkkejä. Retkeilijöillä onkin pitkään ollut toiveena, että merkkejä olisi myynnissä verkkokaupassa sekä, että olisi yhtenäinen keräilytuote, jota olisi saatavilla kaikkien kansallispuistojen logoilla. Nyt Metsähallituksen Luontopalvelut on vastannut näihin toiveisiin ja kaikki 46 kangasmerkkiä löytyvät samasta verkkokaupasta.

Yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa Scandinavian Outdoor on ottanut valikoimiinsa kaikkien Suomen 40 kansallispuiston kangasmerkit. Kansallispuistomerkkien lisäksi kangasmerkkejä löytyy myös kuudelle muulle luontokohteelle, kuten esimerkiksi Mallan luonnonpuistolle ja Käsivarren Erämaa-alueelle.

Keräilysuosikit löytyvät Scandinavian Outdoorin verkkokaupan valikoimasta.

Metsähallituksen Luontopalvelut käyttää osan luontokohteiden logotuotteiden myynnistä saatavista tuloista suoraan suojelukohteiden ylläpitoon, joten mukavan matkamuiston hankkimisen lisäksi jokainen merkki tukee kansallispuistoverkoston ylläpitoa.

Kansallispuistojen lisäksi Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää luonnonpuistoja, joiden avulla pystytään keräämään tärkeää tutkimustietoa ympäristömme luonnontilasta sekä säilyttämään luonnontilaisina ainutlaatuisia alueita.

Kansallispuistot ja luonnonpuistot ovat Suomen luonnon helmiä ja retkeilijän kannalta näistä upeista alueista löytyy muutamia olennaisia eroavaisuuksia, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Tiivistettynä määritelmät menevät seuraavasti:

Kansallispuistot – Kansallispuistot ovat suuria, yli 1000 hehtaarin luonnonsuojelualueita, jotka ovat samalla kaikille avoimia nähtävyyksiä. Niiden ensisijaisena tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuus. Kansallispuistot palvelevat luonnonsuojelun ehdoilla myös virkistystä. Kansallispuistot perustetaan valtion maalle ja ne ovat tyypillistä suomalaista luontoa, mutta myös kansallisesti ja kansainvälisesti arvokkainta osaa luonnostamme. Niihin kuuluu kansallismaisemia ja muita luonnonnähtävyyksiä.

Luonnonpuistot – Luonnonpuistot on perustettu lailla tai asetuksella tieteellisiin tarkoituksiin. Ne ovat pääosin yleisöltä suljettuja, ainoastaan merkityillä reiteillä kulkeminen on sallittu. Luonnonpuistot sijaitsevat valtion maalla ja palvelevat ensisijaisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta sekä suojelun sallimissa rajoissa myös opetusta. Luonnonpuistot säilytetään luonnontilaisina vertailualoina tutkimusta varten, jotta luonnon omaa muutosta voitaisiin seurata. Luonnonpuistojen suojelumääräykset ovat siis tiukemmat kuin kansallispuistojen.

 Metsähallitus
Maarit Kyöstilä / Metsähallitus


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika