Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 12.8.2016

Suomen vanhin luonnonsuojelualue, Mallan luonnonpuisto Enontekiöllä, täyttää 100 vuotta. Luonnonpuiston sataa vuotta juhlitaan yleisöjuhlassa keskiviikkona 17.8. kello 13 alkaen kakkukahveilla Kilpisjärven luontokeskuksella ja yleisön juhlaretkellä Mallalle.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Kilpisjärven rannasta nousevat pyöreälakiset Mallatunturit vartioivat yhtä maamme runsaslajisimmista ja erityisimmistä luonnonsuojelualueista. Mallatunturit rauhoitettiin jo Venäjän vallan aikana sata vuotta sitten, ja alue perustettiin luonnonpuistoksi 1938.

Ainutlaatuista Mallaa juhlitaan yleisötapahtumassa, jonka aloittaa puistonjohtaja Pekka Sulkavan puhe. Kilpisjärven koululaiset esittävät Haltin häät –laulun, ja sen jälkeen nautitaan kunnon kakkukahvit.

Päivän kruunaavalle yleisön juhlaretkelle Mallalle lähdetään luonto-opas Riikka Holopaisen mukana. Sekä yleisöjuhla että juhlaretki ovat maksuttomia. Juhlaretkelle pyydetään ilmoittautumaan Kilpisjärven luontokeskukseen 17.8. klo 15 mennessä, puh. 0206 39 7990.

Yleisöjuhla alkaa klo 13 ja kestää reilun tunnin. Kolmisen tuntia kestävälle Mallan juhlaretkelle lähdetään klo 17 Mallan pysäköintialueen opasteiden luota, Siilaskosken läheisyydestä, osoitteesta Käsivarrentie 14850.

Tutkimukselle ja luonnonsuojelulle tärkeä alue kolmen valtakunnan risteyksessä

Mallan luonnonpuisto Suomen, Ruotsin ja Norjan yhtymäkohdassa on luonnonsuojelulle ja tutkimukselle tärkeä poikkeuksellisen rikkaan kasvi- ja hyönteislajistonsa vuoksi. Mallan runsaslajisuuden ja kasvillisuuden rehevyyden mahdollistaa kallioperä kalkkipitoisuus, Jäämereltä huokuva kosteus ja Suomen oloissa huikeat korkeuserot.

Luonnon lisäksi Mallalle houkuttelee myös historia. Luonnonpuiston länsikulman 1897 pystytetty kolmen valtakunnan rajapyykki on suosittu retkeilykohde. Mallan reitin varrella on toisen maailmasodan jäljiltä useita korsuja, poteroita ja ampumapesäkkeitä.

Kolmen valtakunnan rajapyykille johtava polku on osa yhteispohjoismaista Kalottireittiä. Kesäisin Koltalahteen kulkee päivittäin Malla-laiva. Kesällä retkeilijöiden kulku on sallittu vain retkeilyreitillä, jotta luonnonpuiston herkkä luonto ei vahingoitu. Talvella alueella saa hiihtää vapaasti. Vuosittain Mallan kauniit maisemat houkuttelevat noin 13 000 retkeilijää.

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika