Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Eerikki Rundgren 9.3.2016

Lumisade ropisee teltan kattoa vasten ja tuuli heiluttaa sen liepeitä. Muutoin on täysin hiljaista ja myös pimeää. Urho Kekkosen kansallispuistossa yöunta eivät häiritse sen enempää ihmisen aiheuttama meteli kuin keinovalokaan. Vielä toistaiseksi.

Taajaan asutussa ympäristössä ihmisen toimista aiheutuva melu- ja valosaaste tunteutuvat lähes kaikkialle. Melun haitalliset terveysvaikutukset on tunnettu jo pitkään ja nyt myös keinovalon vaikutuksista hyvinvointiimme on herätty.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Jatkuva melu- ja valotulva paitsi turruttavat aistimme niin myös kohottavat stressitasoa altistaen meidät erilaisille sairauksille. Luonnontilaisen ympäristön rauha ja hiljaisuus sen sijaan laskevat stressiä jo lyhyen vierailun aikana.

Varsinkin taajaan asutussa ympäristössä lähellä sijaitsevien luonnontilaisten tai edes niiden kaltaisten metsien merkitys ihmisten hyvinvoinnille on merkittävä.

Kaupungeissa ja niiden läheisyydessä voi olla kuitenkin vaikea löytää paitsi luonnontilaista niin myös hiljaista ympäristöä. Teollisuuden ja moottoriteiden melu kantautuvat kauas ja kaupunkien valot heijastuvat yötaivaalle.

Melulta ja keinovalolta säästyneitä alueita on säilynyt niin vähän ja pieninä palasina, että niitä on alettu kartoittaa. Hiljaisuus ja keinovalottomuus soisikin huomioitavan tähän astista huomattavasti paremmin maankäytön suunnittelussa.

Ylä-Lapin suurissa erämaissa voi vielä kokea todellista luonnonrauhaa. Esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistossa saa vaeltaa päiväkausia kuulematta muita kuin luonnon omia ääniä. Sen tuntureiden laella voi pyörähtää ympäri näkemättä ensimmäistään keinovaloa missään.

Näin vielä toistaiseksi mutta kuinka kauan?

UKK-puiston kaakkoispuolella Soklissa taivaalle kertyy keinovalon tummia saastepilviä. Jos Soklin kaivos joku päivä avataan on luonnon oma pimeys mennyttä koko Itäkairassa ja Jaurujokilaakson pohjoispuolella kohoavilla tuntureilla.

Naltiotunturin laelta ja Vongoivanräystäältä avautuva metsä- ja suoerämaa ei olisi enää entisensä.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa Soklin avolouhoksen massiivisen stadionvalaistuksen vaikutusta sen välittämässä läheisyydessä sijaitsevaan luonnonsuojelualueen ei ole otettu ensinkään huomioon. Tämä on UKK-puiston ystävien hyvä huomioida ennenkuin on liian myöhäistä.

Teksti ja kuvat: Eerikki Rundgren


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika