Eerikki Rundgren 6.1.2016

Tyynellä pakkassäällä alavilla soilla ja jokilaaksoissa voi olla huomattavasti kylmempää kuin kairassa tai vielä ylempänä tunturissa.

Noustessani tänään lumikengillä Iisakkipäälle pakkanen lauhtui sitä mukaa mitä ylemmäs tunturin rinnettä nousin. Lähtiessäni Saariselän kylältä mittari näytti – 28 astetta mutta ylhäällä tunturissa jo nelisen astetta vähemmän. Saariselkäkin on sen verran ylhäällä että kovimmat pakkaset eivät tänne yllä. Samaan aikaan vain kymmenisen kilometriä etelämpänä mutta noin viitisenkymmentä metriä alempana Kakslauttasessa pakkanen painui lähes  -40 asteen lukemiin.

Tämä ilmiö kannattaa ottaa huomioon myös talvisilla hiihtovaelluksilla.

Telttayö ylhäällä tunturissa voi olla huomattavasti miellyttävämpi kokemus kuin alhaalla jokilaaksossa. Helmikuussa 2010 olin eräopasopiskelijoiden kouluttajana näiden talvivaelluksella Saariselän maisemissa. Ollessani puolikkaan porukan kanssa Suomunruoktulla näytti lämpömittari aamulla – 35 asteen pakkaslukemia kun samaan aikaan ylhäällä tunturissa toiset mittasivat kymmenen astetta lauhemman aamulämpötilan.

Onneksemme yövyimme kuitenkin varaustuvassa.

Toisin oli kahta päivää aiemmin ollessamme koko porun voimin huomattavasti alempana Suomujokivarressa Kotakönkäällä. Herätys teltasta – 40 asteen pakkasessa ei ole kaikkein miellyttävimpiä kokemuksia vaikkakin mieleenpainuva sellainen.

Olin kuukautta aiemmin tuona samaisena talvena hiihtovaelluksella puolisoni kanssa hieman toisaalla UKK-puistossa Itäkairassa. Tuolloinkin pakkaset olivat ihan kohtuulliset. Useana yönä ja väliin päiväsaikaankin lämpötila tippui – 40 asteen tuntumaan. Ylittäessämme alavaa suota alkoi molemmilla poskipäät mennä valkoisiksi. Suon toisella laidalla metsässä oli taas sen verran lauhempaa ettei poskia tarvinnut enää suojata lapasilla.

Kaamos alkaa olla ohi Saariselän korkeudella mutta tämä ei tarkoita etteikö jatkossakin voisi tulla kovia pakkasia. Vielä parin kuukauden ajan lämpötila voi väliin tippua hyvinkin alas kuten juuri tällä hetkellä. Ensi yönä mitataan mitä todennäköisimmin kuluvan talven pakkasennätys. Veikkaan – 40 pakkasasteen menevän rikki monin paikoin.

Teksti ja kuvat: Eerikki Rundgren

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika