Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 21.9.2020

Aurinko maalaa taivaanrantaa leveällä pensselillä. Ruskan jo valmiiksi värjäämä maisema kylpee kullankeltaisessa valossa. Yltäkylläisistä väreistä nauttimaan päässyt vaeltaja nappaa kuvan itsestään ja teltastaan jakaakseen hetken muiden kanssa. Samalla hän tulee vinkanneeksi kanssaretkeilijöille kuvauksellisesta telttapaikasta.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Metsähallituksen sosiaalinen karttapalvelu Retkikompassi tarjoaa aivan uuden alustan parhaiden retki- ja vaelluskokemusten jakamiseen. Palvelussa retkeilijöiden valokuvat ja lyhyet fiilistelytarinat linkittyvät suoraan kartalle, jolloin tapahtumapaikkojen sijainti on helposti hahmotettavissa ja löydettävissä.

Auringon painuttua mailleen nousee täysikuu Saariselän tuntureiden yläpuolelle.

Vain hetkeä aiemmin näyttävää auringonlaskua seurannut retkeilijä kääntää kameraansa 360 astetta ja alkaa kuvata taivaalle kipuavaa taivaankappaletta. Upeat luonnonnäytelmät seuraavat toisiaan maamme toiseksi suurimmassa kansallispuistossa, missä avoimet tunturimaastot tarjoavat upeat puitteet taivaanilmiöiden kuvaamiseen.

Retkeilijä kaivaa taskusta matkapuhelimen ja kirjautuu netissä palveluun. Muutamaa painallusta myöhemmin kuvauspaikka on linkattu Retkikompassiin kera näyttävien kuvien auringonlaskusta ja täysikuusta. Urho Kekkosen kansallispuiston kartalle on jälleen ilmestynyt pari fiilistelykuvaa lisää.

Sosiaalinen karttapalvelu on Metsähallituksen ensimmäinen käyttäjälähtöinen ja kokeilukulttuuriin perustuva projekti.

Urho Kekkosen kansallispuistoon Retkikompassi avautui tämän vuoden keväällä.

Samaan aikaan UKK-puiston kanssa Metsähallitus otti Retkikompassin käyttöön Nuuksion kansallispuistossa. Kahteen suosittuun kansallispuistoon avatun karttapalvelun toivotaan antavan suuntaviivoja sen lopulliselle muodolle. Tätä ennen Retkikompassi on ollut koekäytössä Evon ja Ruunaan retkeilyalueilla.

Retkikompassi mahdollistaa paitsi retkitunnelmien jakamisen, niin myös ajantasaisen tiedonvälityksen Metsähallituksen henkilökunnan ja retkeilijöiden välillä. Uusi sosiaalinen karttapalvelu osoitti toimivuutensa heti keväällä, kun Ylä-Lappia koetelleet ennätykselliset tulvat aiheuttivat päänvaivaa myös UKK-puistossa.

Nopeasti edennyt kevät ja lumien sulaminen rikkoi teitä ja muita rakenteita retkeilijöidenkin suosimissa kohteissa. Leena Leppälä Saariselän asiakaspalvelupiste Kiehisestä kertoo, kuinka he olivat keväällä sananmukaisesti hukkua kyselytulvaan UKK-puiston lumi- ja tulvatilanteesta.

Suoria yhteydenottoja vähentääkseen Kiehisen väki ideoi Retkikompassiin oman kampanjakategorian ajankohtaiselle lumi- ja tulvatilanteelle. Retkeilijöiden kartalle linkittämät kuvat ja viestit auttoivat muita retkeilijöitä ja Metsähallituksen henkilökuntaa muodostamaan reaaliaikaista kuvaa tulvatilanteesta ja -vahingoista.

Metsähallitus on pyytänyt retkeilijöitä linkkaamaan Retkikompassiin maastosta löytämiään laittomia tulipaikkoja.

Kansallispuistoissa on nyt ennätysvilkasta.

Kesän tapaan syksyn uskotaan jatkuvan vilkkaana varsinkin Lapissa. Koronakesänä virinnyt suomalaisten retkeilyinnostus on pistänyt tupien ja tulipaikkojen huollon paikoin koetukselle. Varsinkin kaikkein suosituimmilla alueilla huoltokäyntien välejä on jouduttu jopa tihentämään.

Retkeilijöistä on tässäkin ollut suuri apu Metsähallituksen henkilökunnalle, sillä Retkikompassi on madaltanut kynnystä ilmoittaa mahdollisista taukopaikkojen puutteista. Paikanpäältä tehty ilmoitus tyhjästä puuliiteristä tai täydestä huussin alusesta on samantien Metsähallituksen henkilökunnan tietokoneiden ja matkapuhelimien näytöillä.

Lisääntynyt retkeily on aiheuttanut myös jonkin verran ikäviä lieveilmiöitä, kuten roskaantumista ja laittomien tulipaikkojen ilmaantumista maastoon. Metsähallitus onkin joutunut muistuttamaan ihmisiä retkietiketistä. Yhteisen kompassisuunnan löytyminen edellyttää kaikilta yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

Aivan kaikkea ei kirjeenvaihtajakaan Retkikompassiin kuitenkaan laita. Syksyn herkkutattisaalista Saariselän lähistöltä.

retkikompassi.fi

luontoon.fi/retkietiketti

Eerikki Rundgren


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika