Eerikki Rundgren 4.1.2016

Kivipään autiotupa Urho Kekkosen kansallispuistossa jää hieman sivuun suosituimmilta reiteiltä. Varsinkin kaamosaikaan tuvalla käy vain harvakseltaan kulkijoita.

Lapin kaamos on parhaimmillaan kaikkea muuta kuin pimeyttä saati synkkyyttä. Selkeinä päivinä eteläinen taivaanranta saattaa värjäytyä useiksi tunneiksi tulipunaiseksi ja yöllä tähtitaivaalla leimuavat revontulet. Toki taivaan peittyessä pilviin jää hämärä saati valoisa aika kovin lyhyeksi.

Kaamos on vaativaa vaellusaikaa ei pelkästään päivän lyhyyden vaan toisinaan myös jopa lähempänä -40 astetta paukkuvien pakkasten vuoksi.

Inarin kirjeenvaihtajamme Eerikki Rundgren teki heti vuodenvaihteen jälkeen yhden yön kaamosretken Kivipään autiotuvalle. Saariselältä kertyy tuvalle hiihdettävää lähemmän 20 kilometriä minkä vuoksi tupaa ei ollut mahdollista tavoittaa päivän valossa.

Tämä on hyvin tyypillistä kaamosvaelluksille. Liikkeelle lähdetään heti kun vain vähänkin näkee eteensä ja toisessa päässä viimeiset kilometrit taitetaan otsalampun valossa.

Uudenvuoden tietämillä Inarissa kuten muuallakin Lapissa sai hiihtää vielä varsin leppoisissa vain noin – 10 asteen pakkasissa. Toisin on tällä viikolla pakkasen painuessa monin paikoin reilusti alle – 30 asteen. Loppiaisena tullaan mitä todennäköisimmin rikkomaan kuluvan talven pakkasennätyskin.

Teksti ja kuvat: Eerikki Rundgen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika