Eerikki Rundgren 20.3.2016

Kevättalvi tuli koko Lappiin sananmukaisesti yhdessä rysäyksessä. Pitkään kestäneen pilvisen jakson jälkeen taivas selkeni ja lämmin Föhn-tuuli pyyhkäisi koko maakunnan yli pudottaen tykyt puista niin että ryminä kävi. Maisemasta tuli paljaine puineen kertaheitolla niin kevättalvinen kuin vain voi.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Lämpöaaltoa kesti päivän minkä jälkeen tuulet kääntyivät pohjoiseen ja lämpötilakin painui jälleen pakkasen puolelle. Metsäsukset joutaa tältä talvelta laittamaan varastoon sillä hangista tuli kivikovia niin metsissä kuin varsinkin tunturissa. Paljakkaan kannattaa jatkossa lähteä ainoastaan teräskantillisilla tunturisuksilla.

Kevättä kohti_2
Kuva ylhäällä: Iloisia hiihtäjiä Rumakurun päivätuvalla. Tässä kuvassa lumikenkäilijä Vahtamapään rinteellä.

Tästä eteenpäin kevään tuloa siivittää myös päivän piteneminen.

Kevätpäiväntasauksen aikoihin 20. päivä maaliskuuta päivä ja yö ovat kaikkialla maapallolla likimain yhtä pitkiä kummankin kestäessä noin 12 tuntia. Jatkossa pohjoisella pallonpuoliskolla päivät kuitenkin pitenevät öiden kustannuksella vauhdin ollessa sitä kovempi mitä pohjoisempana ollaan.

Pohjoisesta puhaltaneen tuulen tyynnyttyä pääsee alkamaan myös kevättalvelle tyypillinen lämpötilojen suuri vuorokausivaihtelu. Tulevalla viikolla saamme päiväsaikaan nauttia aurinkoisesta säästä muutaman asteen pakkasissa mutta öisillä revontuliretkillä joutuu varautumaan vielä lähes – 20 pakkasasteen lämpötiloihin.

Muutaman viikon sisällä päivälämpötilat vääjäämättä kuitenkin nousevat plussan puolelle mikä yhdessä auringon kanssa vauhdittaa hankien vajoamista.

Aikalailla ollaan jo tultukin alas helmikuun lukemista, jolloin Saariselällä mitattiin lumen syvyydeksi parhaimmillaan 97 senttimetriä. Hiihtokelien loppumista ennen aikojaan ei tarvitse silti pelätä. Tällä hetkellä lunta on vielä lähemmäs 80 senttimetriä mikä takaa sen, että hiihtämään pääsee vielä pitkälti toista kuukautta.

Kevättä kohti_3
Auringonlasku Saariselällä.

Tästä huolimatta Lapissakin mennään jo hyvää vauhtia paitsi kohti kevättä niin myös yötöntä yötä, joka täällä Inarin Saariselällä alkaa 22. päivä toukokuuta.

Seuraa kevättalven vaihtumista ensin kevääseen ja myöhemmin kesään niin Saariselällä kuin muuallakin Inarin Lapissa seuraamalla Inarin kirjeenvaihtajaamme Eerikki Rundgrenia Instagramissa @eerikkirundgren

Teksti ja kuvat: Eerikki Rundgren.


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika