Eerikki Rundgren 30.5.2016

Inarin kirjeenvaihtaja otti ja kävi vieraissa naapurikunta Sodankylän puolella. Sompion luonnonpuiston hiljaisuudessa Eerikkiä vietiin oikein kunnolla miehen langettua ihaniin rintoihin.


Mainos


Nattaset jos mitkä ovat nimensä ansainneet. Ei tarvita sen kummoisempaa mielikuvitusta etteivätkö nämä kaksi terhakkaasti kohti taivaita kohoavaa tunturia näyttäisi ilmiselvästi naisen rinnoilta.

Ihanat rinnat_2
Herrasmies peseytyy ennen Nattasille kipuamista.

Nattaset lienevät tulleet tutuiksi monille Saariselänkin kävijöille. Kiilopäällä ja sen lähituntureilla olen itsekin talvisilla hiihtolenkeilläni näitä kaukaisuudessa kohoavia kaunislakisia tuntureita ihaillut.

Kevään korvilla rohkaisin vihdoin mieleni ja lähdin tutustumaan nattasiin aiempaa lähemmin.

Viime sunnuntaina lämpötila kohosi laajalti Lapissa hellelukemiin. Olin vieraissa naapurikunta Sodankylän puolella ja siellä Sompion luonnonpuistossa. Auton olin jättänyt Sompiojärventien varteen ja kipusin ylös tunturiin nattaset mielessäni.

Pyhä-Nattasen laella ihania nattasia ihaillessani mietin missä, milloin ja miksi saamelaiset ovat tuntureille tämän nimen antaneet. Pyhä-Nattasen laella on seitakivi. Olisiko seidan palvontaan liittynyt myös jonkinlaista poven palvontaa?

Ihanat rinnat_3
Poven palvontaa Pyhä-Nattasen seitakivellä.

Vai olisiko nimi kuitenkin annettu hieman toisaalla?

Kiilopään eteläpuolella sijaitsee Niilanpään poroerotuspaikka. Olisivatko poroerotustöissä olleet miehet koti-ikävissään nimenneet tunturit Nattasiksi? Taivaanrannalla kohoavat nattaset kun sopivasti sijaitsevat samalla suunnalla mitä miesten kotikylä Vuotso.

Tämä jäänee kuitenkin arvoitukseksi ellei sitten joku minua paremmin nattasiin perehtynyt osaa kertoa todellista selitystä. Tällaista tällä kertaa täältä Inarin Saariselältä. Kevättä rinnassa!

Teksti ja kuvat: Eerikki Rundgren


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika