Ulkoilma 28.9.2016

Ammattiopisto Lappiassa on saatu juoda juhlakahvit jo kolmansien uunituoreiden kansallispuisto-oppaiden kunniaksi. Ammattiopisto Lappian Muonion toimipiste kouluttaa vuosittain noin parikymmentä aikuista erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon, ja osa heistä tekee vielä kansallispuisto-oppaan lisäopinnot.


Mainos


Erä-ja luonto-oppaan ammattitutkintoon on voinut vuodesta 2014 liittää kansallispuisto-oppaaksi pätevöittävät lisäopinnot. Vuosittain 6-8 opiskelijaa on valinnut vaihtoehdon, joka pidentää lähes vuoden mittaista koulutusta kuukaudella. Sen aikana opiskelijat muun muassa tekevät Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa huolto- ja opastustöitä. Opiskelijat ovat mukana myös puiston keväthuollossa, tapahtumatoiminnan tukena ja toteuttamassa retkeilypalveluja.

Heinäkuussa rakennettiin pitkoksia, raivattiin katajapuskia Pallasjärven perinnebiotooppiniityiltä sekä perehdyttiin kesällä tapahtuvaan ylläpitoon.  Olen tyytyväinen tähän sakkiin ja yhteistyöhön Ammattiopisto Lappian kanssa”, kertoo suunnittelija Tapani Rauhala Metsähallituksen luontopalveluista. Kansallispuisto-oppaita on valmistunut neljän viime vuoden aikana 46. Heistä suuri osa työskentelee alueen yrityksissä yrittäjänä tai työntekijänä.

Tiiviin opiskeluvuoden aikana oppaat oppivat tuntemaan Tunturi-Lapin monimuotoista luontoa ja perehtyvät aktiviteetteihin kalastamisesta kajakkimelontaan ja vaellushiihtoon. Samalla Lapin vuodenaikojen erityispiirteet ja luontomatkailun kansainvälinen toiminta tulevat tutuksi. Luontotieto on vahva osa opiskelua, ja oppaan tuleekin osata tunnistaa lähes neljäsataa eläintä ja kasvia.  Muuttuvien luonnonolosuhteiden kunnioittaminen ja erilaisista asiakkaista koostuvien ryhmien turvallinen vetäminen myös merkittyjen reittien ulkopuolella on eräoppaan ammattitaitoa.

Suomen kolmanneksi suurimman kansallispuiston luonnon ja kulttuurin erityispiirteet, Suomen luonnonsuojeluhistoria, puiston järjestyssääntö ja mikä tärkeintä, kestävän luontomatkailun periaatteet ja luontomatkailun yritystoiminnan pelisäännöt selkiytyvät koulutuksessa.

Tänä vuonna erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon johtavaa koulutusta on lähtenyt suorittamaan 24 uutta aikuisopiskelijaa. Koulutuksesta saa lisätietoa osoitteessa www.lappia.fi/eraopas.

Opiskelijasta oppaaksi, oppaasta yrittäjäksi

Osa valmistuneista on kiinnostunut perustamaan oman yrityksen ja erityisesti osuuskuntayrittäminen turvallisena vaihtoehtona kiinnostaa monia”, kertoo rehtori Kyllikki Kurki Lappiasta. Vuosikurssilta jää aina muutama henkilö alueelle asumaan ja tekemään töitä. Yksi heistä on edelliseltä vuosikurssilta valmistunut kansallispuisto-opas, juurilleen palannut Paula Sieppi.

Paulan Retket on kansallispuistomme uusimpia kestävään luontomatkailuun sitoutuneita yhteistyöyrittäjiä. Paulan metsäkylpyretket kiehtovat ja kasviretkillä saa konkreettista tietoa luonnon terveysvaikutuksista. Saattapa joku asiakkaista kapsahtaa kaulaankin hyvän ja oivaltavan opastuksen jälkeen”, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Ritva Saarensalmi.

Onnittelut uusille Pallas-Yllästunturin kansallispuisto-oppaille!

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika