Ulkoilma 1.12.2011

Marraskuun keskilämpötila vaihteli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Ahvenanmaan ja rannikkoalueiden runsaasta viidestä asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin pariin pakkasasteeseen. Koko maan keskilämpötila oli +1,3 astetta, mikä on peräti 4,9 astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon.

Marraskuu säämittaushistoriassa poikkeuksellisen lämmin

Päättynyt kuukausi oli kolmen lämpimimmän marraskuun joukossa, mitä Suomen säämittaushistoria tuntee. Viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana on lämmin marraskuu koettu lisäksi vuosina 1967, 1986 ja 2000. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna suhteellisesti lämpimintä oli Lapissa, jossa oli paikoin yli kuusi astetta tavanomaista lämpimämpää. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa poikkeama oli noin 4-5 astetta, ja lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla kolmisen astetta.

Kuukauden alussa oli vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmintä, ja uusia marraskuun lämpöennätyksiä saavutettiinkin useilla havaintoasemilla. Kuukauden korkein lämpötila oli 11,8 astetta, ja se mitattiin Porin rautatieasemalla 2. päivänä. Alin lämpötila, -21,8 astetta, mitattiin Sallassa kirkonkylässä 20. päivä sekä uudestaan Naruskassa seuraavana päivänä, ja vielä Enontekiön Näkkälässä 29. päivä. Terminen talvi oli huomattavasti myöhässä tavanomaisesta koko maassa. Se alkoi Keski- ja Pohjois-Lapissa marraskuun 9. päivän tienoilla, mikä on kuukauden verran tavanomaista myöhemmin. Kuukauden lopussa terminen talvi oli alkanut vasta Pohjois-Karjalasta Perämeren pohjoispuolelle ulottuvan vyöhykkeen pohjoispuolella, vaikka pitkän ajan keskiarvojen mukaan se alkaa maan eteläosassakin jo kuukauden puolivälissä.

Lunta harvinaisen vähän

Lunta ei ollut kuukauden alussa missään päin Suomea, mikä on harvinaista. Myös kuukauden päättyessä lunta oli vuodenaikaan nähden harvinaisen suppealla alueella eli Kainuusta Länsi-Lappiin ulottuvan linjan pohjoispuolella sekä Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Eniten lunta oli kuukauden päättyessä Muoniossa, jossa sitä oli 21 cm. Tilastollisesti pysyvä lumipeite kattaisi marraskuun lopussa jo maan itä- ja pohjoisosat.

Kuukauden kokonaissademäärä jäi Keski-Pohjanmaalta Pohjois-Savoon ulottuvalla alueella yleisesti alle 20 millimetrin, mikä on alle kolmannes pitkäaikaisesta keskiarvosta. Keski- ja Pohjois-Lapissa sekä paikoin maan lounaisosassa sademäärä kohosi runsaaseen 40 millimetriin, mutta sielläkin jäätiin alle pitkäaikaisen keskiarvon. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Kittilän Kenttärovalla, jossa sadetta kertyi 58 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä 23,7 mm mitattiin Savonlinnan Savonrannassa 27. päivänä.

Kuukauden lopussa sattui muutamia myrskypäiviä. Kovin 10 minuutin keskituuli oli 25 m/s, ja se mitattiin Raahen Lapaluodossa ja Hailuodon Marjaniemessä 26. päivänä.

Linkit:
http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuu
Syksytilastot http://ilmatieteenlaitos.fi/syksytilastot

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Ilmatieteenlaitos

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika