Ulkoilma 12.12.2013

Ryhmä itäsuomalaisia nuoria pääsee Rautavaaran Metsäkartanolla luontoon valloittavassa ja terapeuttisessa seurassa, kun valjakollinen huskykoiria pelmahtaa mukaan nuorten metsäleirille. Koirien kanssa liikkuessaan sekä niitä rapsutellessaan ja havainnoidessaan nuoret saavat uutta itsetuntemusta ja voimavaroja arkeensa – haukku voi olla hyväksi! Samalla testataan koirien hyödyntämistä hyvinvoinnin edistämisessä.

Nuoret ja huskyt vie Nuorisokeskus Metsäkartanon maisemiin nuorten hyvinvointia ja opiskeluvoimavaroja tukeva siilinjärveläinen Messi-verkosto yhdessä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa.

Toiminnassamme on mukana nuoria, joiden arjessa on paljon epäonnistumisen kokemuksia. Arjesta poikkeavat myönteiset kokemukset lujittavat luottamusta aikuiseen, jolloin päästään yhteistyöllä rakentamaan nuoren itseluottamusta ja voimavaroja. Metsä on toiminnassamme tärkeä ympäristö, sillä tavanomaisista rooleista irtipääsy johtaa usein hyviin tuloksiin“, erityisopettaja Matti Kurvi Ahmon koulusta sanoo.

Koirien merkitys tunnetaan jo kuntoutuksessa ja palvelukodeissa, mutta niillä voisi olla paljon annettavaa myös terveys- ja hyvinvointiongelmien ennaltaehkäisemisessä, kuten nuorten ja muidenkin ikäryhmien henkisen hyvinvoinnin tukemisessa ja liikuntaan aktivoinnissa.

Kysyntää voisi olla esimerkiksi ohjatuille koirakävelyille kansallispuistojen ja muiden luontoalueiden metsäpoluilla. Niille tervetulleita olisivat myös koiraa omistamattomat, allergisetkin lapset, nuoret ja aikuiset. Näin voitaisiin innostaa vähän liikkuvia luontoon ja etenkin sellaisia, jotka eivät halua liikkua yksin metsässä”, ideoi projektipäällikkö Kati Vähäsarja Metsähallituksen Luonto liikuttamaan -hankkeesta.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus / Kuva: VisitFinland / Saara Salama

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika