Ulkoilma 24.11.2015

Monet järjestöt ja kansalaiset ovat ilmoittaneet huolensa vireillä olevasta Metsähallituslaista. Tänään päättyneen lausuntokierroksen puitteissa huolensa ovat esittäneet muun muassa Suomen latu sekä Suomen luonnonsuojeluliitto.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan yksi esimerkki on ihmisille rakkaista ja uhan alla olevista alueista ovat valtion retkeilyalueet, joita ovat Evo, Ruunaa, Oulujärvi, Iso-Syöte, Kylmäluoma ja Hossa. Lakiesityksen mukaan nämä olisivat jatkossakin toistuvan hakkuu-uhan alla. Yksi esimerkki hakkuiden kohteeksi joutuneesta retkeilyalueesta on Hossa, joka on nyt ehdolla Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuistoksi. Siellä Metsähallitus lopetti hakkuut vasta ympäristöjärjestöjen ja paikallisten ihmisten kampanjoinnin tuloksena.

Valtion retkeilyalueet, yhteiset marjametsämme ja hiljentymisen paikkamme, on siirrettävä julkisten hallintotehtävien taseeseen eli sinne, missä alueisiin ei kohdistu taloudellista painetta. Retkeilyalueiden suurimmat arvot ovat virkistyskäytössä ja matkailussa. Näitä arvoja ei enää pidä heikentää konflikteja aiheuttavilla hakuuilla”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii, että lain myötä perustettava osakeyhtiö on kokonaan valtion omistama yhtiö. Lisäksi on ensisijaisen tärkeää, että valtion omistamat alueet säilyvät myös pitkällä aikavälillä valtiolla, eli meillä kaikilla. Näin ihmisillä on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, kuinka heille tärkeitä alueita tulevaisuudessa kohdellaan.

Suomen latu kertoo, että kaksi kolmesta suomalaisesta liikkuu luonnossa viikoittain ja 96 prosenttia vuosittain. Luonnossa liikkumisella ja sen hyvinvointivaikutuksilla on suuri taloudellinen arvo, joka ei näy ministeriöiden tulostavoitteissa.

Metsätalouden tuottotavoitteissa puhutaan kymmenistä miljoonista euroista. Liikkumisen lisäämisellä on mahdollisuus säästää sosiaali- ja terveysmenoista 1–2 miljardia euroa”, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson muistuttaa.

Miellyttävän luontoympäristön tiedetään olevan suuri ulkoilun motivaation lähde. Alueiden siirto tuottoa tavoittelevaan taseeseen vaarantaa etenkin maksuttoman virkistyskäytön kehittämisen.

Uhkana on, että osa virkistyskäytöstä tai sen erilaisista rakenteista tai palveluista muuttuu tavalla tai toisella maksulliseksi”, Karlsson sanoo.

Seuraamme kuinka Metsähallituslaki etenee.

Lähteet: Suomen luonnonsuojeluliitto sekä Suomen latu

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika