Ulkoilma 30.1.2017

Koillismaan kansallispuistojen käyntimäärät jatkavat kasvuaan. Kesäkuussa perustettavan Hossan kansallispuiston käynnit nousivat viidenneksen.


Mainos


Hossasta on tuleva satavuotiaan Suomen juhlavuoden kansallispuisto. Se kiinnostaa luontonsa ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksiensa johdosta. Presidentti Kekkosen kalapaikkana tunnettu retkeilyalue on mainio käyntikohde niin kalastajille, karavaanareille, lapsiperheille kuin maastopyöräilijöillekin. Vuonna 2016 Hossan retkeilyalueen käyntimäärä oli 63 100 ja kasvua edellisvuoteen oli 19 %. Suurin osa kasvusta selittyy uusien kävijöiden tutustumisretkinä tulevaan kansallispuistoon.

Hossa on ollut runsaasti esillä kaikenlaisessa mediassa. Kiinnostus alueeseen ja innostus uudesta kansallispuistosta on ollut todella suurta. Kävijöitä on ennen muuta suuremmista kaupungeista ja näyttää siltä, että asiakaskunta on kovasti nuorentumaan päin”, sanoo vs. puistonjohtaja Kerttu Härkönen.

Lisääntynyt kiinnostus Hossaa kohtaan näkyi myös kiinnostuksena aluetta kohtaan verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Tietoa haettiin ahkerasti Hossan retkeilyalueen verkkosivuilta, jossa kasvua oli huimat 80 % ja Hossan Facebook-sivun tykkäysten määrä kasvoi 60 %.

Oulanka pitää suosionsa ja Riisitunturin talviajan käynnit kasvaneet

Koillismaan luontokohteiden suosio nousee. Oulangan kansallispuiston ja Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueen yhteenlaskettu käyntimäärä oli yli 270 000 vuonna 2016. Oulangalla oli tasaista kasvua erityisesti luontokeskuksessa. Valtavaaran-Pyhävaaran luonnonsuojelualueen yli 70 000 käynnin suosiota selittävät Rukan matkailualueen läheisyys ja suositut päiväreitit Pyhän Jyssäys ja Valtavaaran huiputus, jotka matkailijat ovat löytäneet.

Posiolla sijaitsevien retkikohteiden Riisitunturin kansallispuiston ja Korouoman rotkolaakso keräsivät viime vuonna 52 000 käyntiä.

Riisitunturi paistattelee marraskuisessa auringossa.

Riisitunturin kansallispuistossa näkyy eritoten talviaikaisen retkeilyn suosion kasvu. Tykkyinen tunturi, hiljaisuus, revontulet kasvattivat puiston käyntimääriä. Nyt ensi kertaa yli 30 000 käyntiä kerännyt Riisitunturin kansallispuisto on sijainniltaan mainio, Oulangan naapurissa vain 40 kilometrin ajomatkan päässä Rukalta.

Kansallispuistoilla merkittäviä paikallistaloudellisia vaikutuksia

Rahaa virtaa paikallistalouteen eniten matkailualueilla, joissa kävijöiden viipymä on pidempi, ja matkailupalvelujen tarjonta suurempi. Oulangan kansallispuisto (18,9 milj. e) oli vuonna 2016 Suomen neljänneksi merkittävin puisto Pallas-Yllästunturin, Urho Kekkosen kansallispuiston ja Kolin kansallispuiston jälkeen.

Lähde: Metsähallitus / Kuvat: Mika Mannonen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika