Ulkoilma 27.3.2013

Hossan retkeilyalueen hoito- ja käyttösuunnitelman tekoon liittyvä ensimmäinen yleisötilaisuus sai tiistai-iltana Hossan luontokeskukseen 40 alueen tulevaisuudesta kiinnostunutta. Alustusten pohjalta käydyssä keskustelussa pohdittiin metsien käyttöä, kalastusjärjestelyjä ja alueen palveluvarustuksen kuntoa. Saivatpa osansa krokotiilihauet ja universumin parhaat mateet.

Hossan retkeilyalueen hoito- ja käyttösuunnitelman teko on käynnistynyt. Ensimmäisessä yleisötilaisuudessa haluttiin kuulla mielipiteitä siitä miten aluetta kehitetään. Eniten puheenvuoroja käytettiin retkeilyalueen metsätalouskäytöstä. Osa haluaisi suojella alueen kokonaan metsätalouskäytöltä, osa suojelisi vanhat metsät, mutta toivoi että nuorempia metsiä hoidetaan. Osan mielestä hakkuut ovat parantaneet monin paikoin maisemaa. Suojelubiologi Ilkka Immonen kertoi, kuinka metsät ovat historialtaan vaihtelevia ja tarvitaan täydentäviä luontokartoituksia. Metsätalouden edustaja Ari Holappa kertoi erilaisista erityishakkuista, joita mahdollisissa hakkuissa tulevaisuudessa voitaisiin käyttää.

Retkeilyalueen rakenteiden kunto huoletti Olavi Pyykköstä. Hän on retkeillyt alueella vuosikymmeniä Puistonjohtaja Kerttu Härkönen totesi, että nykyisen palveluvarustuksen ylläpitäminen hankkeiden varassa on työlästä. Tulevaisuudessa jouduttaneen palveluvarustusta jonkin verran karsimaan.

Eräsuunnittelija Pasi Korhonen kertoi, että kirjolohen kalastus keskitetään kolmeen lampeen ja niihin tulee oma lupa. Valkeaisen vesiin toivottiin myös mahdollisuutta seisoviin pyydyksiin kuten mateen iskukoukkuihin ja muikkuverkkoihin. Vaikka esitettiin, että Hossassa on ”universumin parhaat mateet”, Pasi Korhonen ei ollut suostuvainen iskukoukkupyyntiin. Myöskään muikkuverkkoja ei haluta, mutta sen sijaan Hossanjoen ”krokotiilihaukia” voitaisiin pyytää vaikka kilpailulla.

Hoito- ja käyttösuunnitelman tähtäin on 10-15 vuotta. Suunnitelmaa työstää projektiryhmä tukenaan keskeisimmistä sidosryhmistä nimetty yhteistyöryhmä. Luontoinventointien ja kehittämissuunnitelmien valmistuttua järjestetään toinen yleisötilaisuus. Kannanottoja voi antaa koko prosessin ajan sähköpostitse, kirjeitse tai puhelimella.

Hossan hoito- ja käyttösuunnittelu (metsa.fi)

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus / Kuva: Essi Kattainen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika