Ulkoilma 26.10.2016

80 vuotta taaksepäin elettiin Sallassa jännittäviä aikoja. Järjesteltiin ensimmäisiä talviurheilun suurkisoja. Alkuperäisillä Sallatuntureilla: Sallatunturi ja Rohmoiva, jotka nykyään sijaitsevat Venäjän puolella, järjestettiin 1937 ensimmäiset pujottelun sekä syöksylaskun SM-kisat, jolloin voittajaksi sen aikaisilla puusuksilla laski luonnonlumisella radalla Erkki Penttilä. Rinteet tehtiin tampaten, ylös kiivettiin jalkaisin ja alas tultiin puita väistellen yleisön hurratessa rinteen kahta puolen. Ei ollut turva-aitoja ja -pehmusteita eikä hiihtohissejä.


Mainos


Sittemmin on paljon asioita muuttunut ja jopa tunturikin vaihtunut, kun alkuperäinen jäi sodassa itänaapurin puolelle. Eräs pikkupoika, joka oli silmät ihailua leiskuen katsellut laskijoita, alkoi puuhastella uutta rinnettä menetetyn tilalle. Nyt tuon rinteen kaverina on 14 muuta rinnettä, 6 hissiä ja laskijoita milloin mistäkin maailman kolkalta.

Historiallisia SM-kisoja Sallatunturin rinteillä oli järjestämässä paikallinen urheiluseura Sallan Karhut. Aktiivisesti rinteillä puuhastellut seura on toiminut jo vuodesta 1929 lähtien ja on edelleenkin hyvissä voimissa. Alppilajien lisäksi seura järjestää erilaisia liikuntamahdollisuuksia muidenkin lajien parissa niin paikallisille, kuin vierailijoille mm. keskiyön polkujuoksua; Salla Midnight Trail Run sekä viime kesänä myös hyvin ahkeraan oli tarjolla suunnistusrasteja, jotka olivat suosittuja konkareiden sekä ensikertalaistenkin joukossa. Tulevalle kesälle on lupeissa myös yösuunnistuskisa, josta lisää lähempänä ajankohtaa.

Kun keväällä tulee 80 vuotta täyteen ensimmäisistä pujottelun ja syöksyn SM-kisoista, niin jälleen kapuaa Sallatunturin rinteille urheiluseura Sallan Karhut ja pistää pystyyn 80-vuotisjuhlakisat yhteistyössä Sallan kunnan sekä Kaunisharju Oy:n kanssa. Ja komeat kisat laittavatkin; luvassa on lähes viikon verran SM-kisoja Sallatunturissa! Ensin aloitetaan pujottelun SM-kisoilla, väliin FIS-pujottelukisa josta jatkuu 3pv U14- ja 16-sarjojen SM-pujottelu, SM-superpujottelu ja SM-paripujottelu. Kisarinteenä toimivat vuoroin musta EP-rinne eli ”Arskan rinne” sekä Eturinne.

Kisa-alueella myös muuta toimintaa ja kojuja sekä historiallisen tapahtuman historiaa Alppihiihtohistoria –teltassa. ”Tästä toivotaan sellaista hyväntuulista koko kunnan tapahtumaa, joka saisi paikalle runsaasti yleisöä. Tapahtuma vaikuttaa positiivisesti itse seuran lisäksi koko Sallaan ja Sallan matkailuun, kun saadaan kisaporukkaa ja yleisöä paikalle sekä lisävaihtoehto ohjelmatarjontaan” kertoo Sallan Karhujen aktiivijäsen Kalevi Korhonen.

Hiihdettyhän Sallassa on jo kauan ennen ensimmäisiä kisoja, kenties ensimmäisenä koko maailmassa sillä maailman vanhin suksi on löydetty Sallasta. Jaska Repo löysi Sallan Särkiaavalta 1938 viemäriojaa kaivaessaan noin 1,5m syvyydestä särkyneen puuesineen. Sitä pidettiin aluksi reen jalaksena, mutta pohjasta löytynyt ura eli olas todistaa sen olleen suksi. Radiohiilitutkimuksissa suksen mitattiin olevan noin vuodelta 3245eKr eli hiihdetty on Sallassa jo 5261 vuotta sitten! Suksea säilytetään Suomen kansallismuseossa.

Muita erämaan kuulumisia

Takana on Sallan kaikkien aikojen tilastollinen ennätysvuosi rekisteröityjen yöpymisten osalta sekä mukavasti aiempaa vilkkaampi kesäkausi. Nyt innolla otamme uuden talvikauden haltuun ja koska tahtomme on palvella asiakkaitamme aina entistäkin paremmin, on Sallassa jälleen kehitetty ja uudistettu tarjontaa viihtyvyyttä lisäämään.

Holiday Club Sallan uusi huoneistohotelli nousee aivan itse päärakennuksen viereen. Ensimmäisen vaiheen kuusitoista huoneistoa ovat tervetullut lisä Sallatunturin majoitustarjontaan. Rakennustyöt ovat saatu hyvään vauhtiin ja etenevät nyt rivakasti. Villas-huoneistojen arvioitu valmistumisaika on huhtikuun alku.

Edellistalvena suuren suosion saanut talvikävelyreitti välillä Sallan Poropuisto ja Sallatunturin keskus toteutetaan tänäkin talvena ja reitti on merkitty omilla reittimerkeillä. Lisäksi myös uusi talvikävelyreitti Keselmäjärven ja –lampien ympäri on raivattu, merkattu ja pidetään auki kävelijöille ja miksei pyöräilijöillekin. Kävelyreitit tuovat iloa niin talvisessa metsässä kävelystä nauttiville, kuin latukuskeille ja hiihtäjillekin, sillä uusien reittien toivotaan vähentävän myös kävelyä laduilla, mikä on aina suuri turvallisuus riski kaikille osapuolille.

Sallassa tehdään jatkuvasti kehitystyötä ja tutkitaan vaihtoehtoja, joilla pääsisimme entistäkin ekologisempiin ratkaisuihin tuotteissamme ja palveluissamme, sillä tottahan tahdomme säilyttää puhtaat erämaa-alueemme ja valkeat hankemme. Siitä tuoreimpana esimerkkinä Sallan Hiihtokeskus, joka on lähtenyt mukaan POW Finland eli Protect Our Winters Finland –ilmastoliikkeeseen, jonka tavoitteena on pelastaa Suomen talvet. Liike on osa kansainvälistä Protect Our Winters –liikettä. Lisäksi Sallan Hiihtokeskus on siirtynyt täysin ekosähkön käyttäjäksi, joten tulevasta kaudesta lähtien rinteitä valaisevat valot ja pyörivät hissit luontoa säästäen.

Lähde ja kuva: Salla


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika