Ulkoilma 9.7.2011

Pohjois-Karjalassa Kolin maisemissa vuonna 2007 valtakunnalliseksi vuoden retkikohteeksi valitun Herajärven Kierros –retkeilyreitin laajennusosa avataan lauantaina 16.7. Vuonna 2009 käynnistyneen laajennushankkeen myötä nykyinen Herajärven Kierros pitenee 40 kilometristä 60 kilometriin.

Laajennusreitin avajaisia vietetään yleisötilaisuudessa Rykiniemen nuotiopaikalla sekä ensimmäisellä opastetulla retkellä uudelle reitille. Retkelle mahtuu 20 ensimmäistä ilmoittautujaa. Rykiniemen nuotiopaikan yleisötilaisuuteen järjestetään linja-autokuljetus Joensuusta ja Kontiolahdelta.

Laajennuksen ansiosta Herajärven eteläpäähän syntyy oma lenkki. Laajennus tuo retkeilijälle uusia reittivaihtoja ja entistä monipuolisemmat mahdollisuudet”, kuvaa Kolin matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Hamunen.

Retkeilijöitä jo yli kymmenen vuotta palvelleen reitin tavoin nyt avattava laajennusosa on korkeuserojensa takia vaativa. Herajärven Kierros yhdistää Kolilta Pieliselle ja Herajärven laakson yli avautuvat maisemat. Uusi reitti nousee muutamaan otteeseen 250 metrin tuntumaan merenpinnasta. Koko reitin kiertämiseen on hyvä varata kolmesta neljään päivää.

Laajennusosan varrelta on upeat näkymät Pieliselle ja Herajärven laakson yli. Reitti antaa helpon mahdollisuuden tutustua Herajärven eteläosista avautuviin hienoihin järvimaisemiin”, Hamunen sanoo.

Reitin matalimmalla kohdalla, lähellä Pielisen rantaa, on noin 15 metriä leveän Herajoen ylitystä varten asennettu kahluuvaijeri. Rykiniemen nuotiopaikan tuntumaan, Kolin kansallispuiston alueelle rakennettu kahluuvaijeri on harvinainen Itä-Suomen retkeilyreiteillä. Kahluuvaijerin testaamiseen on varattu mahdollisuus avajaispäivän yleisötilaisuuden yhteydessä.

Kahluuvaijeri on siltaan tai vetolauttaan verrattuna kustannustehokas ratkaisu vesistönylitykseen. Ja piristää vaelluksesta väsyneitä jalkoja!”, sanoo Metsähallituksen suunnittelija Tiina Hakkarainen.

Reitin valmisteluvaiheen neuvottelut maanomistajien kanssa saavat Hamuselta erityiskiitokset.

Hanketta hallinnoivan Kontiolahden kunnan sekä maanomistajien myönteinen suhtautuminen reitin laajentamiseen olivat avainasemassa työn onnistumiseksi.

Laajennusosan pääsee kiertämään opastetusti ensimmäisen kerran Kolin Retkiviikon viimeisenä päivänä. Kiviniemen tilalta käynnistyvän retken oppaana on Herajärven Kierroksen kehittämiseen aktiivisesti osallistunut Ilmari Martikainen.

Hamunen korostaa, että reitin maastotyöt ovat vielä kesken. Reitti on painettu Kolin retkeily- ja palvelukarttaan, jota voi ostaa Kolin alueen palvelupisteistä 5 e hintaan.

Reitin polkumerkintöjä täydennetään vielä. Samoin reitin varrelle asennetaan palveluvarustusta syksyn aikana. Selkeää polkujälkeä ei maastoon vielä ole syntynyt, joten polkumerkintöjä on syytä seurata tarkasti. Kartta kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan, kun näin pitkälle matkalle lähtee.

Ennen maastoutumista on Luontokeskus Ukosta hyvä myös kysyä ajankohtaiset tiedot reitin kunnosta tai reitin varrella olevien lähteiden ja kaivojen vesimääristä.

Kontiolahden kunnan lisäksi hankkeen rahoittajia olivat Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä Metsähallitus. EAKR-hankerahoituksen paikallisena viranomaisena on Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ulkoilun Maailma / Lähde: Koli {jcomments on}

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika