Ulkoilma 3.9.2013

Metsähallituksen luontopalvelut luotsaa linnakesaaret siviiliaikaan vaiheittain. Luonto ja kulttuuriperintöarvot on kartoitettu ja nyt tiedetään, että Vallisaaren koilliskulmaan on mahdollista kehittää matkailu- ja virkistystoimintaa. Suuri osa  jää kuitenkin luonnontilaan, sillä Vallisaari on  ”luonnon Suomenlinna”.

Vallisaaren mahdollisuudet yhtenä pääkaupunkiseudun vetovoimaisena luontomatkailukohteena ovat valtavat. Helsingin edustalla, Suomenlinnan maailmanperintöalueen vieressä sijaitsevat Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat kansainvälisesti arvokas linnake- ja luontokohde. Metsähallitus on tehnyt luonto- ja kulttuuriperintökartoituksia jotka osoittavat, että virkistys- ja matkailutoimintaa voidaan kehittää arvoja vaarantamatta. Virkistyskäyttöä valmisteleva työ pääsee käyntiin puolustusvoiminen lähtiessä saarelta. Alkuvaiheen kunnostus ja rakennustyöt keskitetään matkailun kannalta vetovoimaisempien alueiden kehittämiseen niin, että niissä on turvallista kulkea ja etteivät niiden luontoarvot vaarannu.

Puolustusvoimat on lopettamassa saarten käyttöä lähivuosina. Valtio on tehnyt tarvittavat päätökset ja Metsähallitus on aloittanut toukokuussa työt Vallisaaren ja Kuninkaansaaren kehittämiseksi. Vaiheittainen avaaminen mahdollistaa matkailutoiminnan kehittämisen ilman että saaren vetovoimatekijät – luonto- ja kulttuuriarvot – vahingoittuvat. Tarkoituksena on myös etsiä kumppaneita saarten palveluiden tuotantoon, innostaa kansalaisia niiden kehittämiseen ja poistaa saarten turvallisuusriskit. Kansalaisille ja yrittäjille tarjotaan osallistumismahdollisuuksia verkossa ja tilaisuuksia vierailla Vallisaaressa.

Vallisaaren kehittäminen on kiinnostava tehtävä Metsähallituksen luontopalveluille ja näemme tässä suuria tulevaisuuden mahdollisuuksia. Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistot sekä Suomen luontokeskus Haltia ovat ankkuroineet Metsähallituksen luontopalvelut pääkaupunkiseudun toimijaksi. Luonto- ja kulttuuriarvojen turvaamisella, virkistyskäytön kehittämisellä ja yrittäjäyhteistyön tekemisellä on luontopalveluissa pitkä kokemus”, sanoo Vallisaaren ja Kuninkaansaaren kehittämisprojektia vetävä Minttu Perttula Metsähallituksen luontopalveluista.

Sotilaiden lisäksi saarella liikkuvat tällä hetkellä arkeologit ja luontokartoittajat. Metsähallituksen asiantuntijat keräävät tietoa erityisesti alueilta ja rakennuksista, jotka tulevaisuudessa ovat matkailukäytössä. Suunnittelun apuna käytetään muun muassa laserkeilausta ja kamerakopterin tallentamaa kuvaa.

Pääsy saarille on tällä hetkellä edelleen luvanvaraista. Maihinnousukiellosta vastaa puolustusvoimat, jolla on edelleen voimassaoleva vuokrasopimus alueeseen.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika