Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 15.1.2020

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2020 ilmoittautuminen avautuu tänään. Kiinnostuneet voivat hakea mukaan viettämään ikimuistoista paimenviikkoa tunnelmallisessa vuokramökissä kansallispuiston tai muun suojelualueen luonnonkauniissa maisemassa. Paimenviikot ovat teko luonnon monimuotoisuuden hyväksi.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Kesän 2020 paimenet ovat nyt etsinnässä. Haku paimeneksi alkaa keskiviikkona 15.1. klo 12 ja jatkuu seuraavaan keskiviikkoon 22.1. klo 12 asti. Halukkailla on valittavanaan unelmiensa kohde yhteensä 15 tarjokkaasta. Pohjoisin paimenkohde löytyy Utsjoelta, Tenon rannalta ja eteläisimmät Hämeestä, Evon retkeilyalueelta. Täysin uutena ja urbaanina paimenpaikkana on tarjolla Punkaharju. Palovartijan tila sijaitsee Punkaharjun kansallismaiseman ytimessä, mutta samalla Punkaharjun taajaman palvelut ovat kävelymatkan päässä. Kyseessä on muista kohteista poiketen maisemanhoito- ja kulttuuriperintökohde.

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Osassa kohteita paimenia odottaa rapsutuksia janoavia lampaita, osassa hieman itsenäisempien suomenlehmien seura. Kolin paimenkohteissa saattaa paimenilla olla tulevana kesänä mahdollisuus päästä myös hevosten hoitajaksi. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen.

Hyötyä luonnolle, hyvinvointia ihmiselle

Eläinten laitumet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa paremmin pärjääviä kasveja, luovat ne samalla tilaa harvinaisemmille niittykasveille. Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja moni kaunis sekä harvinainen kasvilaji ei pärjäisi kilpailussa. Laidunnus siis rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta. Punkaharjun kohteessa on muista kohteista poiketen kyse maisemanhoidosta sekä kulttuuriperinnön suojelusta.

Paimenviikot tuovat monenlaista hyötyä niin paimenille kuin ympäröivälle luonnolle. Viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä ja lievittää stressiä. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.

Metsähallitus
Juha Pääkkönen / Metsähallitus


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika