Ulkoilma 23.1.2015

Lammaspaimenia haetaan jälleen Kolin, Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistojen sekä Närängän luonnonmetsän ja Hiidenmaan perinnetilan upeisiin maisemiin huolehtimaan lampaiden päivittäisistä tarpeista. Kesällä 2015 tarjolla on jo kuusi erilaista lammaspaimenkohdetta. Lammaspaimennus on villantuoksuinen elämysloma, jossa on mahdollisuus rajattomaan villaterapiaan rapsutuksia janoavien lampaiden seurassa.

Paimenilla on käytössään kauniissa maisemassa sijaitseva tila, ja he voivat halutessaan osallistua myös muihin suojelualueen hoitotöihin. Tilan koon mukaan lammaspaimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen. Koiraystävät ovat tervetulleita lammaspaimenten mukana Isojärven Luutsaarta ja Hiidenmaan perinnetilaa lukuun ottamatta kaikkiin paimenkohteisiin.

Miten hakea lammaspaimeneksi?

Kesän 2015 lammaspaimenviikot ovat varattavissa maanantaihin 26.1. kello 12.00 asti osoitteessa www.luontoon.fi. Jokaiselle lammaspaimenkohteelle on erillinen lomake, jonka avulla paimeneksi haetaan. Lammaspaimenet arvotaan halukkuutensa ilmoittaneiden joukosta helmikuun 2015 aikana ja jokaiselle hakijalle ilmoitetaan arvonnan tuloksesta helmikuun aikana.
Lammaspaimenilla on tärkeä tehtävä, sillä lampaat ovat kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden korvaamattomia kesätyöläisiä, jotka tekevät arvokasta työtä pitämällä avoimina niittyjä ja perinnemaisemaa. Perinteisen, laidunnukseen perustuvan karjatalouden väheneminen on tehnyt niityistä ja niiden lajistosta harvinaisia koko Suomessa.

Lammaspaimenviikot ovat maksullisia ja viikko laskutetaan paimenelta etukäteen. Maksulla katetaan tilan ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia. Kunkin lammaspaimenen pestistä sovitaan lammaspaimensopimuksella.

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika