Ulkoilma 9.6.2014

Huhti-toukokuun taitteessa viisihenkinen retkikunta päätti hiihtää Grönlannin yli. Retkikunnan johtajana toimi Jaakko Heikka. Ennen reissua retkikunta kuvaili nettisivuillaan reissua näin; ”Ajatus Grönlannin yli hiihtämisestä on kytenyt itse kunkin mielessä jo Huippuvuorten retkikunnasta lähtien, mutta idea alkoi hahmottua konkreettisemmaksi onnistuneen Vatnajökull-jäätikön ylityksen myötä. Todenteolla retkikuntaa alettiin runnoa kasaan kesällä 2013, ja retkikuntalupaprosessi sekä muut valmistelut käynnistettiin syksyllä 2013 lopullisen kokoonpanon varmistuttua”.

14-04-17EOS 6D5450_900
Pehmeää lunta toisena reissupäivänä. Välillä kahlattiin syvässä lumessa, välillä kiivettiin jääharjanteiden yli.

Retkikunta vietti aikaa Grönlannin jäätiköllä yhteensä 560 km ja 27 päivää. Nyt reissu on onnistuneesti takana ja retkikuntalaiset ovat jo odottamassa uusia seikkailuja.

Kysyimme retkikunnan johtajalta Jaakko Heikalta hiukan reissusta ja sen taustoista.

14-04-19EOS 6D5517_900
Auringonlaskut olivat useimmiten upeita.

Voisitko hiukan kertoa reissun ajatuksesta? Miksi tälle reissulle lähditte?

Tällaisia reissuja on vaikea selittää tai perustella mitenkään rationaalisesti. Olen aina ihmetellyt kun pitkien vaellusten tekijöiltä kysytään ”miksi”, mutta ei esimerkiksi urheilijoilta tai taiteilijoilta. Mielestäni kyse on kuitenkin samantyyppisestä asiasta. Perimmäisenä syynä on sisäinen palo ja inspiraatio, joka ajaa tällaisille reissuille. On vaan pakko lähteä. Itse reissu on sitten samaan aikaan jollain tapaa urheilusuoritus mutta myös hyvin pelkistettyä luomistyötä, ja käytännössä myös yksinkertaista elämää, johon liittyy illuusio vapaudesta ja omillaan pärjäämisestä.

Menikö aikaa paljon reissun suunnitteluun ja valmisteluun?

Lyhyesti: meni! En osaa arvioida paljonko aikaa kului kaikkiaan. Kaikki retkikuntalaiset osallistuivat suunnittelu- ja valmistelutyöhön jossain määrin, mutta pääosa työstä oli minun ja Ninan vastuulla. Retkikuntaa edeltävältä syksyltä alkaen oli yhden käden sormilla laskettava määrä viikkoja, jolloin en tehnyt jotain retkikuntaan liittyvää valmistelutyötä. Useimpina viikkoina suunnitteluun ja valmisteluun kului varmaan pitkälle kolmatta kymmentä tuntia. Ja tämä ei vielä sisällä fyysistä treeniä, jota kertyi keskimäärin viitisen tuntia viikossa. Ja tietysti pohja retkikuntaan on luotu jo vuosien aktiivisella talvivaellusharrastuksella ja aiemmilla retkikunnilla ja reissusta haaveiltu aktiivisesti vuosi tai parikin. Tällaiset projektit eivät oikein sovi hätäisille.

Tiesin, että projekti vaatii paljon pohjatyötä, mutta silti työmäärä yllätti. Vähemmälläkin pohjatyöllä olisi voinut selvitä, mutta toisaalta pohjatyö on olennainen osa projektia ja lisää varmuutta jäätiköllä. Lisäksi se mahdollistaa myös oman ammattitaidon kehittämistä oppaana, vaikka kysymys ei nyt ollutkaan opastetusta reissusta.

14-04-27EOS 6D5876_900
AcrossGreenland2014-retkikunta keskellä jäätikköä hylätyn DYE 2 -tutka-aseman edustalla. Vasemmalta: Jouni Tanninen, Matias Utriainen, Heini Koivuniemi, Jaakko Heikka ja Nina Teirasvuo.

Etenikö reissu suunnitelmien mukaisesti?

Reissu sujui pääpiirteissään suunnitelmien mukaisesti ja oli jopa helpompi kuin odotimme. Olimme varanneet aikaa hiihtoon maksimissaan 29 päivää ja siitä kului 27 vuorokautta. Alkumatkasta olimme hieman hitaampia kuin oletimme ja lopussa pehmeä lumi hidasti matkantekoa, mutta toisaalta myrskypäiviä tuli yksi odotettua vähemmän eikä ylimääräisiä lepopäiviä tarvinnut pitää. Tahtia olisi ollut vielä varaa kiristääkin, mutta nyt saimme hiihdellä kohtuullisen leppoisia kahdeksan ja yhdeksän tehokkaan työtunnin päiviä.

14-04-29EOS 6D6058_900
Vaikka säät tuntuivatkin suosivan, saimme myös osamme kovasta tuulesta. Kuvassa hiihdetään pikkupakkasessa noin 15m/s sivuvastaiseen.

Mitkä olivat suurimmat yllätykset itse reissun aikana?

Tylsästi voisi sanoa, että suuria yllätyksiä ei oikeastaan tullut. Tai että suurin yllätys oli, että kaikki sujui suurin piirtein suunnitellusti. Mutta toki jotkin asiat yllättivät.

Ulkopuolisista tekijöistä jäätikön länsireunan jäälabyrintin haastavuus yllätti, samoin useamman päivän yläjäätiköllä riesanamme ollut uusi pehmeä lumi ja lopun ”helteet”. Useampana päivänä ei ollut tuulen henkäystäkään ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Lämpötila kipusi auringossa lähemmäs +20° C:sta ja tuli ikävä vaaleaa paitaa ja niskasuojallista lippistä. Seuraavalle jäätikköreissulle otan sellaiset mukaan.

Henkisellä puolella reissun keveys yllätti. Retkikunta tuli hyvin toimeen keskenään ja käsittääkseni kaikki nauttivat reissusta. Myös oma jaksaminen yllätti positiivisesti. Lopussa hiihdimme 13 päivää ilman lepopäiviä ja näistä suurin osa oli yhdeksän hiihtotunnin päiviä, jolloin yöunet jäivät keskimäärin kuuteen tuntiin yössä. Siitä huolimatta lopussa tuntui melkeinpä siltä, että olisi voinut täyttää pulkan uudelleen ja kääntyä hiihtämään takaisin. Viikko jäätikön ylityksen jälkeen kaipasin jo tosissaan takaisin jäätikölle hiihtämään.

14-04-30EOS 6D6090_900
Telttaelämää reissun puolivälin paikkeilla. Matias valmistelee päivällistä.

Mitä reissuja porukkanne suunnittelee seuraavaksi?

Puhuimme reissun loppupuolella tulevista suunnitelmista ja hajontaa oli aikalailla: yksi suunnitteli hiihtävänsä seuraavaksi vain alamäkeen hissin hoitaessa loput; toinen totesi, etteivät varat riitä vähään aikaan muuhun kuin kotimaan retkeilyyn; kolmas kysyi uhmakkaasti reunamoreenilla lounastaukoa pitäessämme, että ”Paljonko sinne Etelänavalle olikaan matkaa?” Itsellä kiikarissa on seuraavaksi paluu Huippuvuorille ja Islantiin Vatnajökull-jäätikölle. Kiinnostuneille löytyy vielä tilaa retkikunnista.

14-05-09EOS 6D6473_900
Syvä pehmeä lumi oli retkikunnan riesana reissun loppupuolella.

Mikä on parasta mitä tällainen reissu on sinulle antanut?

Tähän on ehkä jopa vaikeampi vastata kuin ensimmäiseen kysymykseen! On vaikea erotella pitkien retkikuntien konkreettista antia, mutta itselleni tällaiset reissut ovat oikeastaan jo osa identiteettiä: Tehdyt reissut ovat osaltaan tehneet minusta sen ihmisen joka nyt olen ja toisaalta tulevien reissujen suunnittelu ja valmistelu on olennainen osa elämääni. Konkreettisten reissurutiinien ja taitojen lisäksi pitkissä retkikunnissa oppii kuitenkin esimerkiksi omasta henkisestä ja fyysisestä jaksamisestaan sekä oppii suhtautumaan maltilla asioihin, joihin ei voi vaikuttaa.

14-05-13EOS 6D6757_900
Lähes perillä! Jäätikkö on ylitetty ja meri sekä Isortoqin kylä näkyvät jo.

Jaakko Heikan nettisivut www.korpijaakko.com ja retkikunnan nettisivut www.acrossgreenland2014.wordpress.com.

Mika Mannonen / Vastaukset ja kuvat: Jaakko Heikka

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika