Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 27.4.2015

Peltisistä lettupannuista tuttu Heikki Kyyrö saa sukulaistytöltään erityisen toiveen, on aika kehitellä jotain uutta. Tytön toive käristää makkaraa takassa muotoutuu lopulta grillipannuksi, joka heti kätellyssä saa mainion vastaanoton mallikappaleen testaajien parissa.

grillipannu_03
Grillipannun peltiseen kehykseen on hitsattu kiinni teräksinen verkko.

Grillipannu on parhaimmillaan luonnon hiilien päällä. Silloin ruokaan tulee savun ja käristyksen makua. Lihan valkuainen ja lihassakin oleva sokeri reagoivat ja tuottavat satoja erilaisia aromeja aineista ja paistotilanteesta riippuen.

Herkuttelija grillaa pannulla huippuhyvän pihvin sekä juureksia ja kasviksia. Pannua voi nopeasti siirtää kuumasta viileämpään kohtaan esim. nuotiolla. Pannulla onnistuvat erinomaisesti myös makkarat, kalat sekä ohuet kuumassa kypsytettävät leivät.

grillipannu_01
Heikki itse grillaa pannulla mieluiten pieniä ahvenia. Kuva: Heikki Kyyrö.

Grillipannun kanssa retkellä

Kokeilimme grillipannua luonnon hiilillä grillaten porsaan ulkofileepihviä. Hiukan pannua suuremman hiilloksen päälle aseteltu pannu sai porsaanlihan nopeasti kypsymään. Hienosti käristyvä pinta sekä hiilistä hehkuva kuumuus kypsentävät nopeasti lihan. Tälle lihalle pannu toimi mainiosti eikä liha päässyt kuivumaan lainkaan.

grillipannu_02

Grillauksen jälkeen pannun verkkoon jäi runsaasti marinadia, jonka peseminen osoittautui ainakin retkeilyolosuhteissa hankalaksi. Tämä on kuitenkin pieni ongelma eikä suinkaan poista grillauksen iloa. Suosittelemme hankkimaan pannulle hyvän suojapussin, jotta pannu ei likaa muita varusteita.

Ennen käyttöönottoa pannun voi kuumentaa ja pyyhkiä voilla, margariinilla tai muulla rasvalla.

Pannu on terästä, siis rautaa. Se ruostuu kosteana. Siksi pannua on hyvä säilyttää kevyesti rasvaisena kuten rautaisia pannuja yleensäkin.

Pannun mukana tulee kaksi vartta. Lyhyempi sopii paistettaessa perinteisen hiiligrillin päällä tai takassa. Pitempi varsi on hyvä nuotiolla. Varsi vaihdetaan niin, että silmukkaruuvi irrotetaan.

UlkoilunMaailma.fi sivuilla tulossa juttua myös Heikki Kyyrön lettupannusta.

Grillipannun hinta on 34,90 ja niitä myy Partioaitta.

Teksti: Mika Mannonen
Kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika