Ulkoilma 30.10.2016

Suomi juhlii ensi vuonna 100-vuotispäiviään. Fiskars on yksi Suomi 100 -hankkeen virallisista yhteistyökumppaneista. Osana kumppanuutta Fiskars-konserni lahjoittaa suomalaisille ja Suomen ystäville luonnonrauhaa ja luovuttaa Suomelle Källvikenistä luonnonkauniin Dagmarin puistoalueen sadaksi vuodeksi.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Fiskars-konsernilla on pitkät perinteet metsänomistuksessa ja -hoidossa: puu on ollut tärkeä raaka-aine ruukkiteollisuudelle. Fiskarsin Ruukista vuonna 1649 alkunsa saaneen yhtiön liiketoiminta on vuosisatojen aikana muuttunut, mutta perintö elää edelleen läntisellä Uudellamaalla.

Läntisellä Uudellamaalla Källvikenissä sijaitsee noin neljänkymmenen hehtaarin kokoinen yhtiön omistama maa- ja vesistöalue. Luonnonkauniissa Källvikenissä yhdistyvät lajistoltaan monimuotoinen suomalainen metsä, luonnonhiekkarannat, saariston kalliot ja meri. Källvikenissä pulppuaa myös kulttuurihistoriallisesti arvokas Dagmarin lähde, jonka poikkeuksellisen kirkas vesi virkistää luonnossa liikkujaa ja tarjoaa puhtaan luonnon elämyksen.

Puistoalue kunnostetaan ja sen kauneus dokumentoidaan virtuaalielämykseksi

Fiskars haluaa tuoda luontoympäristön rauhoittumisen ja inspiroitumisen lähteenä mahdollisimman monen ulottuville. Yhtiö luovuttaa Källvikenistä alueen käyttöön Suomelle elokuussa 2017 seuraavaksi sadaksi vuodeksi, nimellisellä euron vuosivuokralla, sata päivää ennen Suomen 100-vuotispäivää.

Ennen alueen luovutusta Fiskars kunnostaa Källvikenin alueen luontopolut, venelaiturin ja Dagmarin lähteen ympäristön siten, että retkeilijöiden, ulkoilijoiden, veneilijöiden ja matkailijoiden olisi helppoa ja mukavaa liikkua puistossa sen arvokasta metsäpohjaa säästäen. Fiskarsin henkilöstö osallistuu seuraavan vuoden aikana kunnostustalkoisiin Valtioneuvoston kanslian juhlavuoden teeman ”Yhdessä” mukaan.

Källvikenissä ihmiset voivat inspiroitua luonnosta, aivan kuten muotoilijamme ovat tehneet läpi vuosikymmenten. Luonto levittäytyy vierailijan ympärille jylhässä komeudessaan ja tarjoaa ajatuksen siitä, mistä monen muotoilijamme ikoniset esineet ovat saaneet alkunsa”, sanoo Fiskarsin toimitusjohtaja Kari Kauniskangas.

Luonto on fiskarslaisille edelleen tärkeä inspiraationlähde. Uskomme kestävään muotoiluun ja suunnittelijamme luovat toimivia ja ajattomia esineitä, jotka kestävät jopa sukupolvelta toiselle.

Fiskars hakee Uudenmaan ELY-keskukselta alueen muodostamista viralliseksi luonnonsuojelualueeksi. Alueelle laadittavilla rauhoitussäännöillä pyritään säilyttämään alue jatkossakin antoisana historia-, kulttuuri-, luonto- ja virkistyskohteena. Metsähallituksen kanssa on sovittu alueen siirrosta sen hallintaan 100 vuodeksi.

Lahja on valtakunnallisesti ainutkertainen myös Metsähallituksen historiassa; koskaan aiemmin ei yksityinen taho ole luovuttanut vastaavaa historiallisesti arvokasta aluetta Metsähallituksen hallinnoitavaksi”, sanoo Metsähallituksen kenttäpäällikkö Jere Rauhala.

Källvikeniin voi tehdä myös virtuaalimatkan, kun paikasta dokumentoidaan VR (virtual reality) -teknologialla 360-video. Juhlavuoden aikana VR-elämys kiertää ympäri Suomea, ja tuo Källvikenin luonnonrauhan kaikkien koettavaksi virtuaalilasien välityksellä. Kiertueen aikataulu päivittyy Fiskars Suomi 100 -sivustolle suomi100.fiskarsgroup.com.

Lähde: Fiskars / Kuva: Suomi 100 / Leena Koskela


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika