Ulkoilma 6.11.2013

Aikaa on jo kulunut elokuusta mutta ei vielä ole myöhäistä muistella tämän vuoden Fjällräven Classic – vaellustapahtumaa. Olihan kyseessä hyvin järjestelty, maisemiltaan upea ja säiltään suosiollinen loppukesän tapahtuma, jolle on vuosi vuodelta löytynyt hyvin innokkaita osallistujia.

Nikkaluoktasta Abiskoon – 110 km!

Nikkaluoktasta Kebnekaiselle kuljettavalla välillä saatiin kokea aurinkoa ja kovaa vesisadetta. Ensimmäisten kilometrien jälkeen maisemat alkoivat jo lumota kulkijaa ja alettiin lähestyä ruotsalaista vuoristoa. Kebnekaisen tunturiasemalla oli kuhinaa ja mahdollisuus kuivattaa varusteita. Illalla käytiin kuuntelemassa briiffiä seuraavan aamun Kebnekaisen huiputuksesta. Itse koin aikataulun itselleni liian rankaksi ja vetäydyin huiputusporukasta. Kebnekaisen huipulle nousi loppujen lopuksi meidän remmistä vain muutama reipas. Näille reippaille vaeltajille loskainen nousu palkittiin väistyvillä pilvillä, sekä aurinkoisella hetkellä vuoren huipulla.

IMG_0177

Yövyimme Kebnekaisen tunturinaseman läheisyydessä olevan tunturin rinteellä. Maisemat teltasta olivat upeat. Aamulla aamupalan jälkeen lähdettiin kulkemaan kohti Singin tarkastuspistettä. Tarkastuspisteillä leimattiin passit ja tarjoiltiin yleensä jotain mieltä ylentävää. Singissä saimme tortillaan käärityn poronkäristyksen ja perunamuusin.

IMG_0236

Iltaa istuttiin kunnes saimme kuningasidean – ”lähdetään Sälkaan!”. Tämä idea sai osakseen kannatusta, joten hetken kuluttua olimme otsalamput päässä taivaltamassa yönselkään. Reippaat askelet, nollaan laskeva lämpötila ja huonosti valaisevat otsalamput tekivät pyrähdyksestä mielenkiintoisen. Pienten eksymisten ja ojassa kastuneiden jalkojen jälkeen saavuimme noin kello kaksi Sälkan tarkastuspisteelle. Järjestäjän edustaja untuvatakissaan leimaa jälleen passit ja toivottaa hyvää yötä meille väsyneille kulkijoille.

Sälkasta matka jatkui hiukan sumuisessa kelissä kohti seuraavaa tarkastuspistettä, joka sijaitsee Tjäktassa. Tarkastuspisteelle matka sujui mainiosti halki hulppeiden vuorijonojen. Tjäktassa tarjoiltiin yllätykseksi oikein maistuvaa porkkanakakkua ja kahvia – ja kyllä muuten maistui!

IMG_0287

Päivän toinen etappi kulki yöpymispaikalle Alesjaureen. Alesjauressa oli mahdollista ostaa muutama mieto-olut, joten ei kun kauppaan. Iltaa istuttiin ja vaihdettiin päivän kuulumisia. Kaasukeittimet pöhisivät ja oluet suhahtelivat ympärillä. Uni tuli nopeasti ja oli aika mennä nukkumaan. Aamulla odottanee viimeinen pidempi päivä.

Jo tutuksi tullut mysli-aamupala vedettiin nassuun ja menoksi. Hiukan kosteassa kelissä kuljettiin kohti Kieron tarkistuspistettä. Vuoret jäivät päivän mittaa taakse ja kulkeminen siirtyi puurajan puolelle. Kieron tarkastuspiste tarjosi maukkaat letut hillolla, joten matkan jatkamiseen tarvittiin pieni lepotauko. Onneksi tämän päivän etappia ei ollut enää paljoa jäljellä. Aioimme yöpyä monien suosiman leirintäalueen tiluksilla viimeisen yön. Illan kruunasi muutama kylmä olut, sauna ja raikastava joki. Tunnelma oli korkealla ja ilmassa leijaili jo tieto huomisen saapumisesta Abiskon tunturiasemalla.

Viimeisen päivän etappi oli koko vaellustapahtuman tylsin. Tylsyys ei sinänsä haittaa koska kaikki tietävät maalin olevan jo lähellä. Kilometrien käydessä vähiin alkoivat ajatukset olemaan päättäjäispippaloissa.

Kaiken kruunasi hyvä porukka ja yhdessäolo

IMG_0321

Koko porukka kasaan ennen maaliviivaa, ja kaikki yhdessä kannustavien aplodien säestyksellä yli mystisen maaliviivan. Jokainen sai kunniamerkin, mehua juomaksi ja lipukkeen kotaravintolaan. Ilta alkoi mukavalla yhdessäololla, siistiytymisellä. Suihkun raikkaana maistamaan porotortillaa ja olutta tunnelmallisen kodan porotaljoille. Illan taittuessa pimeän puolelle aloitti bändi soittamisen. Kotaravintolassa bändi otti yleisönsä ja aina välillä aplodit raikasivat viimeisten maaliin saapuvien iloksi. Tunnelma oli onnellinen ja samalla haikea. Hieno porukka ja yhteinen mieleenpainuva viikko alkoi olla takana. Oli aika antaa juhlahumun viedä mennessään ja käydä lopulta nukkumaan.

Fjällräven Classic oli upea tapahtuma, jollaiseen kannattaa edes kerran elämässään osallistua!

Katso kuvat Facebook-sivuiltamme.

UlkoilunMaailma.fi / Teksti ja kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika