Ulkoilma 30.3.2015

Etelä-Konneveden kansallispuistoon on tulossa lisää rakenteita, jotka palvelevat erityisesti patikoijia ja melojia. Tauko- ja rantautumispaikkojen toteuttamisessa otetaan huomioon myös luontomatkailuyrittäjien tarpeet. Tämä käy ilmi Metsähallituksen luontopalveluiden juuri julkaisemasta kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman luonnoksesta, jota esitellään yleisötapahtumissa Konnevedellä ja Rautalammilla 16.4.2015.

Kansallispuisto on osa Etelä-Konneveden matkailualueen kokonaisuutta, sen vetovoimainen ydin. Kansallispuiston suunnittelua onkin tehty tiiviissä yhteistyössä Rautalammin ja Konneveden matkailualueen Master Plan -suunnittelun kanssa. Yhteistyö on avainsana kansallispuiston kehittämisessä myös siksi, että kaikki puiston portteina toimivat lähtöpisteet sijaitsevat varsinaisen kansallispuiston ulkopuolella, kuntien satama-alueilla ja matkailuyritysten yhteydessä. Puistoon saavutaan eri suunnista ja erilaisin tavoittein. Kansallispuistoon tulijat opastetaan ensisijaisesti Konneveden Häyrylänrantaan ja Törmälään Rautalammilla. Muita puiston portteja ovat Hanhitaipaleen Kalasatama ja Kivisalmi.

etela_konneveden_kansallisp_01

Nykyistä palveluvarustusta kohennetaan ja uudistetaan. Enonniemeen tulee lisää retkeilyreittejä ja Vuori-Kalajan taukopaikan rakenteet suunnitellaan sopivammiksi myös ryhmien ja luontomatkailuyrittäjien tarpeisiin. Vesiretkeilyä edistetään rakentamalla uusia rantautumispaikkoja. Kodanovisen sokkeloisella ja erämaisella saaristolla on edellytykset nostaa Etelä-Konneveden kansallispuisto maamme melontakohteiden kärkijoukkoon.

Kansallispuiston suunnittelutyö on herättänyt vilkasta keskustelua ja eri tahot ovat tuoneet toiveitaan ja näkemyksiään kiitettävästi esiin, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Raimo Itkonen. Hän toivoo keskustelun jatkuvan edelleen.

Hoito- ja käyttösuunnitelman luonnos on julkaistu Metsähallituksen verkkosivulla. Keskeisille sidosryhmille on lähetetty lausuntopyynnöt, ja kaikki asiasta kiinnostuneet voivat antaa suunnitelmasta palautetta 24.4.2015 asti. Suunnitelmaluonnosta esitellään myös yleisötilaisuuksissa 16.4.2015 Konnevedellä klo 16.30–18 ja Rautalammilla klo 18.30–20. Toukokuussa suunnitelma viimeistellään ja toimitetaan ympäristöministeriöön vahvistettavaksi. Rakennustyöt päästään aloittamaan heti tänä kesänä.

Hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnos (Metsähallitus)

Lähde: Metsähallitus
Kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika