Ulkoilma 31.1.2014

Erätulilla-sarjan uusi tuotantokausi alkaa helmikuun viimeisellä viikolla, uudella ohjelmapaikalla torstaina 27. helmikuuta klo 19.30. Tuttuun tapaan 10 jaksoa keväällä ja 10 syksyllä.

Mikko ”Peltsi” Peltola janoaa jälleen uusia retkeily-, kalastus- ja metsästyskokemuksia. Tänä keväänä hän lyö hynttyyt yhteen myös muiden tuttujen Erätulilla-tekijöiden kanssa. Lapin tehokaksikkomme, Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä testaavat Peltsin pohjoisen kestävyyttä, hiihtohirmut Ape Majava ja Sami Sarsama rinne-ja vapaalaskutaitoja sekä helsinkiläinen Haavi auki -porukka huumorintajua ja heittäytymiskykyä talvikalastuksen merkeissä. Näiden lisäksi kevätkaudella ohjelmassa toteutuu monta isompaa ja pienempää haavetta ja haastetta.

Joskus luontoharrastus puraisee niin kovasti, ettei päiväretki tai edes kotimaa enää riitä. Ulkomailta löytyy sellaisia kohteita ja haasteita, joita täällä ei voi kokea. Kalat ovat suurempia, vuoret korkeampia, maisemat eksoottisempia ja elämykset vaikuttavampia. Näistä aineksista syntyy tänä vuonna Erätulilla-otsikon alle viisi koko ohjelman mittaista (28’) dokumenttia, joita nähdään tutumpien makasiinien lomassa. Keväällä näitä Erätulilla erikoislähetyksiä näytetään kolme ja syyskaudella kaksi.

Kevään erikoislähetykset

LUONNON ARMOILLA (20.3.14) Neljä miestä Suomen Lapista viettävät viikon Islannissa, retkeilyn ja kalastuksen ihmemaassa. Unelma kesä- ja talvilajin yhdistämisestä oli kytenyt mielessä pitkään, mutta harvassa paikassa sen voi todella toteuttaa. Islannissa kontrasti kesän ja talven välillä on häilyvä. Matkalla kalastetaan tunturijärvillä, peseydytään viileissä vesiputouksissa ja lähteissä, hiihdetään ja lasketellaan vuoristossa ja tutkitaan mitä vastaan tulee. Yöttömät yöt nukutaan vaellusteltassa karun kauniissa luontomaisemissa.
Veli Alatalo, Ville Siekkinen, Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä. Tuotanto AV-lappi.

UNELMIA JA USKALLUSTA (10.4.14). Vuorikiipeilyyn hurahtanut näyttelijä Matti Ristinen treenaa tosissaan vuoden ajan lähteäkseen ensimmäiselle ”kasitonniselleen” Pakistaniin kesällä 2013. Vain päivää ennen suunniteltua matkaa, tapahtuu Pakistanissa traaginen verilöyly, jossa surmataan raa’asti yhdeksän ulkomaalaista vuorikiipeilijää sekä paikallinen opas. Kahden pienen tytön isän on luonnollisesti pohdittava tarkkaan, millaisia riskejä henkilökohtaisen unelman tavoittelemiseksi voi ottaa. Suunnitelmiin tullut muutos avaa uuden reitin. Dokumentissa Matti Ristinen kuvaa tähän astisen elämänsä vaativinta fyysistä haastetta, joka osoittautuu myös merkittäväksi henkiseksi matkaksi.

HUIPPU ETELÄMANTEREELLA (1.5.14) Kuningatar Maudin maa Etelämantereella – 2,5 miljoonaa neliökilometriä ikijäistä autiomaata ja harvakseltaan maisemaa puhkovia piikkimäisiä vuorten huippuja. Patrick ”Pata” Degerman, Timo Moilanen ja Pekka Holma muodostavat retkikunnan, jonka tavoitteena on löytää, saavuttaa ja kiivetä yksi näistä vuorista. Suuri seikkailu arktiselle seudulle alkaa marraskuussa 2013 ja kestää neljä viikkoa. Tähän eivät kaikki kykene.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: YLE / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika