Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 2.1.2020

Vuoristo-opas työssään vatsanpohjaa kutittavissa korkeuksissa. Metsästyshaukan ja hänen oman ihmisensä suhde. Venäjän Karjalan yksinäinen riistanvartija huolehtimassa eläimistään – villeistä ja kesyistä. Aki, Emilia ja Äijä Lapin pohjoisimmilla kalastusvesillä ja -kylissä. Heavy metal -viikinki, jonka luonto kesyttää.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Eränkävijät-sarjan kansainvälisen version päähenkilöt asuvat eri puolilla Eurooppaa, toinen toistaan huikeimmissa luontokohteissa. Heitä erottaa moni asia – tuhannet kilometrit, kulttuuri, kielet ja perinteet – mutta yhdistää rakkaus luontoon. Puhdas ja terve luonto on jokaiselle elinehto, heidän elinkeinonsa, ammattinsa ja harrastustensa vuoksi. Sarja seuraa päähenkilöitä läpi vuorokauden- ja vuodenaikojen: katsoja pääsee aamukahville heräilevään luontoon niin Italiassa, Norjan vuonoilla kuin Venäjän Karjalassakin. Uuden sarjan jaksot ovat tunnin mittaisia.

Vuoristo-opas, haukkametsästäjä, riistanvartija, heavy metal -viikinki ja tutut kalastusoppaat

Alppien rinteillä kulkee italialainen Stefano Percino, vuoristo-opas. Hänen mukanaan katsojan sydän saattaa aika ajoin jättää lyönnin välistä – 4000 metrin korkeudessa elämä on välillä pienestä kiinni.

Itävaltalainen Doris Hiebeler on työskennellyt läheisimpien työtoveriensa kanssa jo 4-vuotiaasta. Hän on haukkametsästäjä, eikä hänen lajissaan metsästetä välineillä, vaan älykkäiden ja tuntevien olentojen kanssa – jos on onnistunut saavuttamaan niiden luottamuksen ja hyväksynnän.

Viktor Iljinin mukana katsojalle avautuu ovi erilaiseen Venäjään. Eläkkeelle jäänyt automekaanikko, lakimies ja poliisipäällikkö asuu koirineen Karjalassa Laatokan rannalla. Riistanvartijana toimiva Viktor kulkee erämaaretkillään pitkiä matkoja yksin, käräyttäen salametsästäjiä ja pitäen silmällä riistakantoja.

Norjassa, vuonon rannalla asuva mies huokuu heavy metalia vaatteissaan ja puheissaan, mutta tarvitsee luontoa rauhoittuakseen. Morgan Vikne vie katsojan vesille veneellään, ylängöille hevosen selässä ja tunturiin lumikengillä kahlaten. Vitsien ja suurien puheidensa takana Morgan on huolissaan nuorten katoavasta yhteydestä luontoon.

Aki Huhtasen, Emilia Laitisen ja Äijä-koiran kanssa pääsemme kurkistamaan oman maamme vähiten tunnettuihin erämaa-alueisiin ja kyliin, jonne ei kulje teitä. Täällä kalavedet ovat koskemattomia, ja nykymaailman humu kaukana.

Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle laajentaa ymmärrystämme siitä, mitä eränkäynti tarkoittaa Suomen rajojen ulkopuolella. Luonto, pinnanmuodot, sää ja eläimet ovat hyvin erilaisia ja asettavat luonnossa kulkijalle täysin erityyppisiä haasteita. On kuitenkin hämmästyttävää, miten nämä ihmiset tuhansien kilometrien päässä toisistaan jakavat samat arvot ja ajatusmaailmat, oman kulttuurinsa kautta koettuna“, kertoo sarjan tuottaja ja käsikirjoittaja Teemu Hostikka.

Ensimmäinen suomalaistuotanto lajissaan – vahvistuksena palkittuja vapaalasku- ja vuoristokuvaajia

Oululainen tuotantoyhtiö NTRNZ media lähti toteuttamaan vaativaa kokonaisuutta kokeneella tiimillä ja kansainvälisillä ammattilaisilla. Projektin mittasuhteet ja ensi kertaa eteen tulevat asiat kansainvälisessä tuotannossa pääsivät silti ajoittain yllättämään.

Kukaan ei ole tuottanut vastaavaa sarjaa aiemmin, ja näin ollen ei ole ollut ketään jolta kysyä neuvoa. Sarjassa puhutaan samassa jaksossa parhaimmillaan kahdeksaa eri kieltä, joka toi käännöstöihin omat haasteensa – esimerkiksi Italian alpeilla puhuttavan patoisin osaajia on aika harvassa“, Hostikka toteaa.

Sarjaa kuvattiin vaativissa olosuhteissa. Jo pelkästään liikkuminen neljän kilometrin korkeudessa vuoristossa kamerakaluston kanssa aiheutti omat haasteensa, kuten myös rajanylitykset Venäjälle, jonka tullissa kuvausryhmä on viettänyt yhteensä satoja tunteja.

Tuotantotiimin ytimen muodostavat myös kansainvälisessä sarjassa Eränkävijöiden pääkuvaajat Mika Hirvonen, Jani Honkakoski ja Acke Salo. Vuoristo-olosuhteissa tiimiin liittyivät palkitut ja kansainvälisesti tunnetut ammattikuvaajat Guido Perrini ja Tero Repo. Perrini tunnetaan erityisesti vapaalaskuelokuvistaan La Liste, Degrees North ja Deeper. Sveitsissä asuva Repo kuuluu menestyneimpiin suomalaisiin vuoristohiihto- ja lumilautailukuvaajiin.

Sarja on jo varmistanut historiallisen, maailmanlaajuisen levityssopimuksien norjalaisen NordicWorldin kanssa. Suomessa sarjaa esittää Yle, joka vakuuttui sen potentiaalista jo varhaisessa vaiheessa.

Eränkävijät-sarjan kansainvälinen tuotanto on aukomassa ovia suomalaisille asiaohjelmille maailmalla. Tämän tuotannon huikea visuaalinen ja kerronnallinen laatu ja tuore maailmanlaajuinen levityssopimus antavat uskoa siihen, että myös suomalaiset dokumenttisarjat ja erityisesti luontosisällöt voivat levitä maailmalle niin kuin draamasarjat ovat jo omalta osaltaan tehneet. Haluamme olla tällaista korkean profiilin asiatuotantoa rahoittamassa ja kansainvälistymistä mahdollistamassa“, kertoo tuotannon alunperin Ylelle hankkinut tilaaja Timo Järvi.

 Eränkävijät: Alpeilta Arkitiselle Yle Areenassa

NTRNZ media


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika