Ulkoilma 18.2.2014

Luonnonystävänä tunnettu olympiamitalisti Enni Rukajärvi on saanut Kuusamon kaupungilta ja Metsähallitukselta nimikkotaimenen, jonka vaiheisiin voi tutustua netissä sivuilla Oulangantaimen.fi.

Enni Rukajärven mukaan nimetyn Enni-taimenen kutuvaellusta Venäjältä Suomeen on seurattu viime kesästä lähtien kuuntelemalla sen lähettämää radiosignaalia. Sekä Enni Rukajärvi että hänen nimikkotaimenensa ovat syntyjään kuusamolaisia. Enni-taimen kuoriutui mätimunasta Oulankajoen yläjuoksulla loppukeväästä 2003. Se lasketteli Oulankajoen kuohuvat kosket ensimmäisen kerran kolmivuotiaana, vaeltaessaan itärajan yli Venäjän Pääjärveen syönnökselle.

Enni varttui Venäjällä vahvaksi vaeltajaksi: viime kesänä se suuntasi jo kolmannen kerran kudulle synnyinseudulleen Oulankajokeen. Silloin se sai kannettavakseen radiolähettimen ja auttaa nyt kalatutkijoita sukunsa vaellustapojen ja suuruuden selvittämisessä.

Hopeamitalistin nimikkotaimen talvehtii parhaillaan Oulankajoen Savilammessa. Se odottaa kevättulvaa, jonka mukana se voi lasketella alavirtaan Venäjälle, palautumaan kutuvaelluksen rasituksista muikkutankkauksen avulla. Useimmat sen lajitovereista palasivat Venäjän avariin vesiin heti syksyisen kutunsa jälkeen, mutta Enni katsoi parhaaksi jäädä viettämään talvea kotiseudulleen Kuusamoon, Oulankajoen jään alle.

Enni-taimenen ja sen sukulaisten vaellusta tutkitaan Metsähallituksen vetämässä Oulangan taimen -hankkeessa. Tutkimuksesta vastaavat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ja Venäjän Pohjoinen kalantutkimuslaitos. Hankkeessa laaditaan suomalais-venäläisenä yhteistyönä suunnitelma Oulankajoen vesistön luonnonvaraisten vaellustaimenkantojen elvyttämiseksi. Kuusamon kaupunki on työn osarahoittaja EU:n Karelia ENPI CBC -naapuruusohjelman ohella.

Järvitaimen on myös kuukauden laji Metsähallituksen Rakkaudesta lajiin -kampanjassa maaliskuussa. Olkoon laji järvitaimen tai lumilautailu, molemmat ovat parhaimmillaan puhtaassa luonnossa. Kuusamon kaupunki ja Metsähallitus tukevat yhdessä näiden lajien kasvua Kuusamossa.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus / Kuva: Enni-taimen / Oulangan taimen -hanke

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika