Ulkoilma 18.2.2016

Metsähallituksen luontokeskuksissa Lapissa on järjestetty luontoiltoja 20 vuotta. Luontoiltojen juhlavuoden kunniaksi keväällä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kolmessa luontokeskuksessa on tarjolla hieno kattaus tietoa ja elämyksiä revontulista, retkeilystä, eläimistä ja paljon, paljon muusta.

Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa, Pallastunturin luontokeskuksessa ja Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa järjestetään kevättalvella 26 luontoiltaa. Keväthangilla hiihtelyn jälkeen on mukava painautua luontokeskusten pehmeään penkkiin ja lumoutua asiantuntijoiden esityksistä.


Mainos


Luontoillat vievät pohjoisen upeaan luontoon…

Luontoiltojen sarjan aloittaa poroisäntä Juuso Autto tiistaina 23.2. Pallastunturin luontokeskuksessa perehdyttämällä kuulijat poron vuoteen. Huhtikuun loppuun mennessä olemme kiertäneet luontoiltojen mukana Lapista Nepaliin.

Retkilleen Lapin luontoon revontulitaivaan alle meidät johdattavat luontokuvaajat Miika Sirkiä ja Timo Veijalainen, ja tutkimustietoa niistä valottaa Ilmatieteenlaitoksen tutkija Tiera Laitinen.

Linnut ovat aina olleet luontoiltojen suosikkeja. Luontokuvaaja Esko Rantanen kertoo Vaeltajan lintuja –näyttelynsä valokuvista ja lintujen kuvaamisesta. Lintututkija Pertti Koskimiehen luontoillassa selviää miksi riekot ja pääskyset hupenevat ja minne katosivat metsähanhet.

Huhtikuussa luontokuvaaja-kirjailija Mika Honkalinna vie meidät taigametsän talveen. Taigalunta-esitys perustuu Honkalinnan viime lokakuussa julkaistuun Taigalunta – Taiga Snow -teokseen. Honkalinna on vuosikymmenten ajan kuvannut pohjoisen havumetsän talvea Suomen etelärannikolta Lappiin. Taigalunta on hänen viides kirjansa.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Mikko Jokinen tutustuttaa meidät muuttuvaan lappilaiseen luontokulttuuriin. Metsään mennessä ei enää ole pakko ottaa marjaämpäriä, vaan voi kävellä vaikka ihan ”tyhjää”.

… sekä nojatuolivaellukselle Skandinaviaan ja Nepaliin

Luontoilloissa pääsemme mukavasti nojatuolivaelluksille. Tero Pylkkänen kertoo kuusi kuukautta kestäneestä Suomen ympärivaelluksestaan. Valjakkoyrittäjä Juho Ylipiessan kanssa nautimme koiravaljakkomatkasta pohjoisessa luonnossa.

Kansallispuisto-opas Jani Isokangas paljastaa meille hurjimmat Nepalin seikkailunsa – jokiretkeilemme hänen kanssaan kanjonissa, majoitumme viidakkon kauas kylistä ja autoteistä.  Ensimmäisen suomalaisen vaellusoppaan Pohjois-Skandinaviasta kirjoittanut Harri Ahosen kanssa pääsemme huikeille vaellusretkille pohjoiseen.

Luontoillat

Viikko 8

Poron vuosi  –  Poroisäntä Juuso Autto

Porovuosi alkaa toukokuussa, kun vasat syntyvät. Syksyn kiima-aikana urosporot eli hirvaat keräävät vaatimet eli naarasporot haaremiksi itselleen. Kiiman jälkeen poromies kokoaa taas karjansa aitaan erotusta varten. Kyrön paliskunnan nuori poroisäntä Juuso Autto tulee kertomaan lisää porovuoden tekemisistä.

23.2. klo 19:30 Pallastunturin luontokeskus

Luontokuvaajien matkassa –   Miika Sirkiä ja Timo Veijalainen

Luontokuvaajat Miika Sirkiä ja Timo Veijalainen kertovat luontokuvauksesta ja retkistään tuntureiden tuiskussa ja revontulten alla.

25.2.klo 18 Yllästunturin luontokeskus

Viikko 9

Revontulten taikaa – tutkija Tiera Laitinen, Ilmatieteenlaitos

Tutkija Tiera Laitinen valottaa revontulia sekä vanhan suomalaisen kansanrunouden säkein että uusimman tutkimustiedon valossa.

1.3. klo 19:30 Pallastunturin luontokeskus

Viikot 9-10

Vaeltajan linnut  –  valokuvaaja Esko Rantanen

Luontovalokuvaaja Esko Rantanen kertoo luontokeskusten luontoilloissa Vaeltajan lintuja-näyttelynsä valokuvista ja niiden kuvaamisesta. Koskaan ei tiedä, mitä polun seuraavan mutkan takaa löytyy tai mitä seuraavassa lompolossa on – uutta ihmeteltävää, uusia elämyksiä ja lisää kuvattavaa – sen vuoksi vaeltajan matka aina vain jatkuu…

3.3. klo 18 Yllästunturin luontokeskus

8.3. klo 19.30 Pallastunturin luontokeskus

9.3. klo 18 Tunturi-Lapin luontokeskus, Hetta

Huom!  Esko Rantasen Vaeltajan linnut -näyttely kiertää Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksia 3.3.– 28.10.2016.

Viikot 10-11

Retkeilyä Pohjois -Skandinaviassa – Harri Ahonen

Retkikirjailija Harri Ahonen vie kuulijat huikeille vaellusretkille Pohjois-Skandinaviaan.

Hän on kirjoittanut suomen ensimmäisen suomalaisen vaellusoppaan Pohjois-Sandinaviaan!

10.3. klo 18 Yllästunturin luontokeskus

15.3. klo 19.30 Pallastunturin luontokeskus

16.3. klo 18 Tunturi-Lapin luontokeskus, Hetta

Viikot 11-12

Mitä kuuluu Lapin linnuille  –  Pertti Koskimies

Lintututkija Pertti Koskimiehen luontoillassa selviää miksi riekot ja pääskyset hupeneva tai minne hävisivät metsähanhet? Mistä tulivat lintulaudoille sinitiaiset ja pikkuvarpuset? Lapin linnuston muutoksista ja tulevaisuuden näkymistä ihmisen mylläämässä maailmassa.

17.3. klo 18 Yllästunturin luontokeskus

22.3. klo 19.30 Pallastunturin luontokeskus

23.3. klo 18 Tunturi-Lapin luontokeskus, Hetta

”Toinen jalka menneessä” – Lappilainen luontokulttuuri, tutkija Mikko Jokinen

To 24.3. klo 18 Yllästunturin luontokeskus

Viikko 13

Suomen ympärivaellus  –  Tero Pylkkänen

Tero Pylkkänen starttasi kuusi kuukautta kestäneelle Suomen ympärivaellukselleen viime huhtikuussa.  Luonnnossa hän sai kokemuksia, joita rahalla ei pysty ostamaa: näki  karhun 10 metrin päästä,  kuuli  susilauman iltakonsertin. Hän vaelsi yöttömässä yössä melkein kaksi kuukautta ja näki Suomen isoimmat suot ja korkeimmat huiput.

29.3. klo 19.30 Pallastunturin luontokeskus

30.3. klo 18 Tunturi-Lapin luontokeskus, Hetta

31.3. klo 18 Yllästunturin luontokeskus

Viikko 14

Valokuvaajat tuiskussa ja revontulten alla  –  Miika Sirkiä ja Timo Veijalainen

Luontokuvaajat Miika Sirkiä ja Timo Veijalainen kertovat luontokuvauksesta ja retkistään tuntureiden tuiskussa ja revontulten alla.

5.4. klo 19.30 Pallastunturin luontokeskus

6.4. klo 18 Tunturi-Lapin luontokeskus, Hetta

Retkeilyä koiravaljakoilla   –  Juho Ylipiessa

Valjakkoyrittäjä ja opas Juho Ylipiessan ja alaskanhuskyjen kanssa kanssa pääsee nauttimaan koiravaljakkoelämästä  pohjoisessa luonnossa vuoden jokaisena kuukautena.

7.4. klo 18 Yllästunturin luontokeskus

Viikko 15

Lapland Ranger Nepalissa  –  Jani Isokangas

Kansallispuisto-opas, Lapland Ranger Jani Isokangas tulee kertomaan Nepalin seikkailuistaan: jokiretkestä kanjonissa ja majoittumisesta hiekkarannoille, viidakon ympäröimänä  kaukana kylistä ja autoteistä.

12.4. klo 19.30 Pallastunturin luontokeskus

13.4. klo 18 Tunturi-Lapin luontokeskus, Hetta

14.4. klo 18 Yllästunturin luontokeskus

Viikko 16

Taigalunta  –   Mika Honkalinna, kirjaileva luontokuvaaja

Taigalunta-esitys perustuu ammattiluontokuvaaja-kirjailija Mika Honkalinnan lokakuussa 2015 julkaistuun Taigalunta – Taiga Snow -teokseen. Honkalinna on vuosikymmenten ajan kulkenut ja kuvannut pohjoisen havumetsän talvea Suomen etelärannikolta Lappiin. Taigalunta on hänen viides kirjansa.

Ti 19.4. klo 19.30 Pallastunturin luontokeskus

Ke 20.4. klo 18 Tunturi-Lapin luontokeskus, Hetta

To 21.4. klo 18 Yllästunturin luontokeskus

Viikko 17

”Toinen jalka menneessä”– Lappilainen luontokulttuuri

Tutkija Mikko Jokinen (Luonnonvarakeskus, Kolari) kertoo mikä on ominaista Lapin ihmisten tavalle käyttää luontoa, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä muutoksessa. Ja mitkä asiat ovat niin intiimejä, ettei niitä sovi arvostella.”

Ti 26.4. klo 18 Pallastunturin luontokeskus

Yhteystiedot luontokeskuksiin

Pallastunturin luontokeskus Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi, puh. 0206 39 7930, sähköposti pallastunturi(at)metsa.fi

Tunturi-Lapin luontokeskus Peuratie 15, 99400 Enontekiö, puh.0206 39 7950, sähköposti tunturi-lappi(at)metsa.fi

Yllästunturin luontokeskus Kellokas Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo, puh. 0206 39 7039, sähköposti kellokas(at)metsa.fi

Lisätietoa luontoilloista

www.luontoon.fi/tapahtumat

Lähde: Metsähallitus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika