Ulkoilma 3.2.2016

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan uutta upeaa revontuliesitystä juhlistetaan ensi-illalla saamelaisten kansallispäivänä 6.2. Inarissa. Inarilaisen luontokuvaajan Martti Rikkosen valokuvista ja videoista koostettu esitys tuo Lapin talvitaivaan värikkyyden valkokankaalle kaikkien ihailtavaksi.

Valokuvaustekniikka on ottanut huikean harppauksen viimeisimmän vuosikymmenen aikana. Se on tuonut myös revontulikuvaukseen aivan uusia mahdollisuuksia. Internet on täynnä toinen toistaan hienompia revontulikuvia. Siidan esityksen koostaneen Metsähallituksen erikoissuunnittelija Pasi Nivasalon mukaan haasteena Siidan esityksessä olikin keksiä jotain omaperäistä ja uutta aiheeseen liittyen.


Mainos


Lähtökohta uudelle Aurora Aanaar –revontuliesitykselle oli kuvien paikallisuus. Kaikki kuvat ja videot on ottanut inarilainen luontokuvaaja Martti Rikkonen Inarissa tai Utsjoella. Esitys koostuu still-kuvien lisäksi videoista, joiden kuvaaminen on tullut mahdolliseksi vasta aivan äskettäin.

Vasta viime talvena markkinoille tuli kameroita, joilla normaali videokuvaus onnistuu laadukkaasti myös pimeissä olosuhteissa. Edelleenkin useimmat tähän asti tehdyistä revontulivideoista ovat ns. timelapse-videoita, jotka koostetaan stillkuvista. Timelapse-tekniikalla saadaan kyllä aikaan näyttäviä esityksiä, mutta revontulien liike on niissä moninkertainen todellisuuteen verrattuna”, kertoo Martti Rikkonen.

Siidan revontuliesityksen on tuottanut Ylä-Lapin luontokeskus Siida. Taustamusiikin revontulille on tehnyt utsjokinen Niillas Holmberg yhdessä Stefan Kvarnströmin kanssa. Esityksen rahoitus järjestyi pääosin Metsähallituksen venäjänkielisten palveluiden ja markkinoinnin kehittämishankkeen turvin.

Revontuliesityksen ensi-iltaa juhlistetaan saamelaisten kansallispäivänä lauantaina 6. helmikuuta. Ensi-esitystä juhlitaan Siidan auditoriossa kello 12, ja sen jälkeen esityksiä aina tasatunnein.

Talvikaudella Siidan aukioloaikana esitys pyörii auditoriossa päivittäin kello 12 ja 15, ja tilauksesta esitystä näytetään myös muina aikoina. Luontokeskus Siida toivottaa kaikki tervetulleiksi juhlimaan Saamelaisten kansallispäivää Aurora – Aanaar esityksen parissa.

Lisätietoja

Ylä-Lapin luontokeskus Siida, puh. 0206 39 7740, sähköposti siida(a)metsa.fi

www.luontoon.fi/yla-lapinluontokeskus

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Martti Rikkonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika