Ulkoilma 3.7.2014

Tammen toukokuun alussa julkaisema Piritta Kantojärven kirjoittama Viiden tähden vaellus on retkeilyn perusopas aloittelijalle, virkistävä ruokakirja kokeneelle vaeltajalle. Kirjan sivuilta löytyy reseptejä tikkupullasta alkaen aina eräsushiin, jonka valmistaminen vaatii kulkijalta jo hiukan enemmän.

Hyvä ruoka, parempi mieli” on varmasti toimiva sanonta myös erämaassa. Retkellä kulkija rehkii ja ravintoa kuluu. Raskaan kulkemisen vastapainoksi on mukava nauttia herkullinen ruoka-annos upeassa paikassa luonnon helmassa.

Kirjan vinkkien avulla voit kätevästi suunnitella retkiruuat etukäteen ja laskea ravintoarvoja. Kirjassa tuodaan esille myös kattavasti raaka-aineiden kuivaaminen .

vtv_02
Kirjan ulkoasu hivelee silmiä ja saa retkikuumeen maistumaan suussa.

Piritta on tekijätiiminsä kanssa saanut mielestäni hyvin kaapattua tunnelman näiden kansien väliin. Kirjaa on miellyttävä lueskella ja suunnitella tulevien retkien herkkuja. Kuvien vaikutus on merkittävä, joten jo pelkästään niiden vuoksi tätä kirjaa kannattaa harkita reissukuumeen yllyttämiseksi.

Reseptit vaikuttavat hyviltä, joten olen aivan varma että niitä tulen tulevilla retkilläni kokeilemaan. Mikäli kirja saa minut oikeasti panostamaan ruuanlaittoon retkilläni niin se on jo paljon, ja mikäli muuta kokevat samoin, uskon Piritan saaneen kirjallaan sen aikaan mitä hän halusi.

Ensimmäisten kappaleiden aikana kiteytetään retkeilyn perusteita sekä annetaan vinkkejä sisäänpääsyyn luonnon sääntökirjan sisälle.

Retkeilyoppaana kirjaa ei mielestäni täysin voi pitää mutta olisi varsin tosikkomaista verrata tätä alan suuroppaisiin. Retkeily-osiot eivät kuitenkaan ota kirjalta mitään pois.

Kirjan tekijä on ylläpitänyt Tunturikeittiö-blogia vuodesta 2010.

Lisätietoa kirjasta. Arvio on tehty UlkoilunMaailma.fiin aloitteesta.

Mika Mannonen / Kuvat: Mika Mannonen

Nämä saattavat kiinnostaa sinua

Uutuus: BaroCook – savua ilman tulta BaroCook on uusi ja ekologinen tapa valmistaa ruokaa matkalla. Et tarvitse tulta, sähköä tai kaasua. Tarvitset vain luontaisia mineraaleja sisältävän BaroCook-lämpöpakkauksen ja vettä. Se vie vähän tilaa repustasi ja on todella kevyt. Lämpöpakkaukse...
Kesäpiknikin suosikkieväät kalasta Pilvetön taivas, auringon paiste ja lämpö, tuulen suhina ja vihreä nurmikko, ehkä vielä laineiden liplatusta ja lokkien vaimeaa kirkunaa. Täydellistäkö? Ei aivan. Tarvitaan vielä hyvää ruokaa! Suomen kesä pitkine päivineen ja valoisine öineen on vert...
Blå Bandilta tuli uudistuneet retkiruuat Ruotsalaiselta Blå Bandilta on tullut markkinoille täysin uudistunut retkiruokavalikoima. Valikoimaan kuuluu 12 uutuutta skandinaaviseen makuun, joista löytyvät vaihtoehdot lihasta, kanasta kuin kasviksista. Valikoimasta löytyvät vaihtoehdot myös kel...
Arvio: Uusi Summit to Eat -retkiruoka yllättää positiivisesti Biwak Outdoor on tuonut markkinoille uuden englantilaisen retkiruokamerkin Summit to Eatin. Summit to Eat -retkiruoat on valmistettu korkealaatuisista raaka-aineista pakastekuivaamalla. Tuoteperheeseen kuuluvat aamupalat, päivälliset sekä jälkiruoat....
Grillipannu tekee retkeilijän evästauosta grillauksen juhlaa Peltisistä lettupannuista tuttu Heikki Kyyrö saa sukulaistytöltään erityisen toiveen, on aika kehitellä jotain uutta. Tytön toive käristää makkaraa takassa muotoutuu lopulta grillipannuksi, joka heti kätellyssä saa mainion vastaanoton mallikappaleen ...
Metsähallituksen väki paljastaa reseptinsä uudessa kirjassa Metsän ja luonnon ammattilaiset keräsivät luonnosta ainekset, tekivät niistä ruokaa ja kokosivat reseptinsä kirjaksi. Uusi ruokakirja Eräkokki – makuja kairasta kaupunkiin julkaistiin lokakuun viimeisenä viikonloppuna Helsingin Kirjamessuilla. Metsä...
Pelastaako retkeilijän soppahetken kasaan menevä kattila? Australialainen Sea To Summit on tuomassa markkinoille uuden palkitun X-Pot -kattilasarjan, jonka pakkaaminen reppuun sujuu helposti. Kasaan menevät silikonikattilat ovat kevyitä ja pakkautuvat todella pieneen tilaan. Kattiloiden pohja on kevyttä kov...
Kirja – Viiden tähden vaellus Tammen toukokuun alussa julkaisema Piritta Kantojärven kirjoittama "Viiden tähden vaellus" on retkeilyn perusopas aloittelijalle, virkistävä ruokakirja kokeneelle vaeltajalle. Kauniit maisemat, hyvä sää, kunnon varusteet, mukava maasto, paras seura ...
Vinkki: Pieni retkikeitin on käytännöllinen mukana Retkelle lähtiessä tulee mietittyä kuinka hoitaisi ruoan laittamisen sekä lämpimien juomien valmistamisen. Tulien tekemisen vaihtoehdoksi sopii kevyt ja kompakti retkikeitin. Aina ei välttämättä ole mahdollisuutta tai järkevää, saatika laillis...

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika