Ulkoilma 2.9.2014

Harri Ahosen kirjoittama Pohjois-Skandinavian vaellusreitit on ensimmäinen suomenkielinen opas Pohjois-Skandinavian upeisiin vaelluskohteisiin.

336 sivuinen opas on paksu, raskas ja kovakantinen, joten mukaan vaellukselle opas ei lähde. Sen sijaan oppaan ääreen on mukava istahtaa suunnittelemaan tulevia vaelluksia ja ihailemaan valukuvia.

Oppaan alussa kerrotaan yleisiä vinkkejä ja ohjeita mm. tupien suhteen. Tupakäytäntö on erilainen kuin Suomessa, joten näihin asioihin paneutuminen on suotavaa jo ennen kohteeseen saapumista.

vaellusreitit02
Oppaan sivuilta löytyy paljon näyttäviä kuvia vaellusreiteiltä.
vaellusreitit03
Jokaisen vaellusreitin kohdalla on ikoneilla merkattu muutama oleellinen fakta. Lisäksi värikoodi kertoo reitin vaativuuden.

Alueiden palvelut, vaellusreittien vaativuustasot sekä pituudet on ilmoitettu selkeästi. Oppaasta on helppo selata juuri oman vaativuustason mukaisia reittejä. Erilaisilla ikoneilla kerrotaan lukijalle millaisesta reitistä on kyse, esim. onko reitti kokonaan tai osin merkitty tai millaisia nähtävyyksiä reitiltä löytyy.

vaellusreitit04

Oppaan avulla löydät myös tiedot vaelluskohteen kartoista. Itse oppaan kartat eivät sovellu maastokäyttöön mutta auttavat hahmottamaan etäisyyksiä sekä palveluiden sijainteja.

Kansien välistä löytyy yli kahdensadan vaellusreitin kuvaukset: helpoin reitti on 500 metrin taival metsätietä merenrantaan ja vaativin 70 kilometrin tunturivaellus. Yhdistämällä reittejä saat aikaiseksi satojen kilometrien vaelluksen halki Pohjois-Skandinavian.

Kirjoittaja oppaan takana

Harri Ahonen on tamperelainen röntgenhoitaja ja Skandinavian historian ja aatehistorian opiskelija. Hän on suunnitellut vaelluksia itselleen ja tuttavilleen ja käynyt vaeltamassa Skandinavian erämaissa yli kymmenen vuoden ajan, iltapäiväretkistä kolmen viikon mittaisiin vaelluksiin. Hän on asunut Norjassa usean vuoden ajan ja tutustunut siellä paikalliseen vaelluskulttuuriin. Kirjan kuvat ovat Harrin vaelluksilla vuosien varrella ottamia.

Ehdottoman hyvä opas suurtuntureille

Pohjois-Skandinavian vaellusreitit on tutustumisen arvoinen opas jos suunnittelet vaellusta Ruotsin tai Norjan erämaihin.

Arvio on tehty UlkoilunMaailma.fiin omasta aloitteesta.

Teksti ja kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika