Ulkoilma 8.6.2014

Kun kuulin ensimmäisen kerran, että Jouni Laaksoselta on tulossa kirja lasten kanssa retkeilystä, olin hyvin innoissani ja luottavainen. Itse elän juuri tätä aikaa, jolloin mietitään mennäkö vai eikö mennä ja minne mennä. Tiedän Jounin taustat retkeilyssä sekä opaskirjallisuudessa, joten odotukset voisi huoletta asettaa korkealle tasolle. Kyllä kannatti odottaa, sillä kirja on oikeastaan juuri sitä mitä luvataan; opas päiväretkeilyyn sekä retkeilyyn pienten lasten kanssa.

Kirjan ajatuksena on antaa vinkkejä jo vastasyntyneen vauvan kanssa tehtäville pienille päiväretkille mutta myös melontaretki hiukan vanhempien lasten kanssa onnistuu hyvin kirjan avustuksella. Kaikki kirjassa esiteltävät kohteet sopivat tietenkin myös muille retkeilijöille sekä pituutensa puolesta myös iäkkäämmille retkeilijöille.

Kohde valikoima on mielestäni riittävä ja monipuolinen. Itse Pohjois-Savossa nykyään asuvana en juuri yllättynyt kohteista mutta rajalliset mahdollisuudet täällä on, joten näillä mennään.

LapsiperheenRetkeilyopas002

Kartta on riittävä retken suunnittelun tekemiseen sekä kohdekuvaukset ajo-ohjeineen antavat tarvittavat vinkit onnistuneen päiväretken tekemiseen.

Ainoa asia mikä harmittaa todella paljon on kirjan sidontatapa sekä muoto. En ymmärrä miksi Karttakeskuksen mainio opaskirjojen koko ei toteudu tässä kirjassa. Mielestäni kierresidonta on epäkäyttäjäystävällisin tapa kirjalle, jonka olisi tarkoitus kulkea mukana retkillä. Kirjan tasaneliöinen koko ei yhtään edesauta mukana kannettavuutta.

Kirjan kanssa on opittava elämään, ja ehkä tämän myötä löydän kierresidonnan minulle ennestään löytämättömän käytettävyyden, ennen kuin perheemme pienin erämies repii sivut irti.

Miksi kirja on sidottu kierresidonnalla?

LapsiperheenRetkeilyopas003
Kirjan saa käännettyä kartta ylöspäin, jolloin sen voi laittaa esim. karttalaukkuun.

Arvion jälkeen sain kirjan tekijältä tiedon miksi tähän kierresidontaan oli päädytty. ”Kierresidotusta voi avata valitsemansa kohteen ja taittaa sen kokonaan auki, tai siis ei vain auki levälleen, vaan auki niin, että kirja on taas suljetun kirjan muotoinen, mutta toisella puolen näkyy kohteen kartta ja toisella puolen tekstikuvaus. Ajatus oli, että näin auki taitetun kartan voi laittaa vaikka karttalaukkuun retkellään.”, kertoo kirjan kirjoittanut Jouni Laaksonen.

Uskon että näin käytettynä kierresidonta on ollut hyvä päätös. Itselläni aika näyttää miten tämän kanssa tulen toimeen.

Suosittelen lämpimästä kirjaa päiväretkeilystä kiinnostuneille Suomen matkaajille ja tuleville lapsiperheille kannustimeksi luontoon menemisee. Kirja sopii myös ristiäislahjapulmien kanssa painiville – minikuksan ja ensipuukon seuraksi.

Kirjan tiedot löytyvät täältä.

Kirja on pyydetty Karttakeskukselta arvioitavaksi.

Teksti ja kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika