Ulkoilma 14.12.2015

Keväällä 2015 tuli 22-vuotta ruuduissa pyörinyt Erätulilla-ohjelma tiensä päähän. Lopuksi tekijäjoukko Milla Madetojan ja Jari Salosen johdolla keräsi muistelmat yhdeksi kirjaksi. Kirjaan otettiin kilpailun kautta mukaan myös lukijoiden kertomuksia omista eräreissuistaan.

“Taisi mennä liikaa suolaa keitinveteen, koska seuraavana aamuna janotti mahdottoman paljon.”
– Tomi Jalkanen (Haavi auki), lokakuu 2014

Mikäli seurasi viimeisimpiä tuotantokausia intensiivisesti, ei kirjan tarinat tuo uusia seikkailuja esille, mutta avaa hiukan yksittäisten tarinoiden taustoja ja sitä kuinka ohjelmaa on tehty. Välillä on hammasta purtu ja koetettu selvitä vaikeuksista. Kaikista tarinoista paistaa silti läpi se intohimo lajiin ja ne huikeat tunteet, joita haastava reissu voi saada aikaiseksi.

Mielestäni parasta antia kirjassa ovat AV-Lapin seikkailut sekä lukijoiden tarinoista Minna Jakosuon Laatokan melontareissusta kertova lyhyt mukava tarina. Muutamaan tarinaan on saatu hyvin kerrottua tuotannon hankaluudesta – luontoa on vaikeaa ohjata. Valitettavasti kuitenkin osa tarinoista jää hyvin pintaraapaisuiksi.

“Matkatessamme pois erämaasta auringon laskuun pidin aurinkolasit päässä. Perkele, että oli kova paikka.”
– Mikko Peltola, huhtikuu 2015

Erätulilla – ikuisessa maisemassa kirja sopii hyvin Erätulilla-fanille mutta ohjelmaa seuraamattomalle tarinat voivat jäädä hyvinkin löyhiksi. Tarina on päättynyt – viimeinen sammuttaa valot.

eratulilla_kirja_02

Kirja arvio on tehty UlkoilunMaailma.fiin aloitteesta.

Teksti ja kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika