Ulkoilma 26.11.2019

Oulujärven Ärjänsaareen rakennetaan tulevana kesänä uusia käymälöitä ja polttopuuvajoja ja pystytetään maasto-opasteita. Myös saaren lomamökkien kunnostamista jatketaan.


Mainos


Ärjänsaaren lomamökkien kunnostus aloitettiin Kotila- ja Saunala-mökeistä, jotka toimivat nyt kesäkahvilana ja lammaspaimenmökkinä. Seuraavaksi kunnostetaan mökkejä kävijöiden vuokrauskäyttöön.

Rakennusten korjaamista varten rekrytoidaan kevättalvella suunnittelija tekemään rakennusperintökohteiden vauriokartoitusta ja korjaussuunnittelua. Tavoitteena on kunnostaa kesän 2020 aikana kaksi lomamökkiä vuokrauskäyttöön“, kertoo kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi Tervonen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Viime kesänä Ärjänsaaren Säippään rakennettiin uusi käymäläliiteri, joka viimeistellään kesän alussa. Tulevan kesän aikana myös muualle saareen rakennetaan pari uutta käymäläliiteriä. Tämä vastaa hyvin Ärjänsaaren kävijätutkimuksessa esille nousseisiin kehittämistarpeisiin; saaren käymälät ja polttopuuvaja kaipasivat vastaajien mukaan eniten kunnostamista. Ärjänsaaren keskeisille rantautumispaikoille ja polkujen varsille pystytetään myös maasto-opasteita ja polkuviittoja.

Osana Oulujärven alueen jätehuollon kehittämistä Koutalahden venesatamaan rakennetaan jätepiste.

Jätepisteen rakentaminen on hieno esimerkki Metsähallituksen, Ekokympin ja Kajaanin kaupungin välisestä yhteistyöstä“, iloitsee Ärjä-hankkeiden projektipäällikkö Anni Koskela Metsähallituksen Luontopalveluista.

Sekä lampaat että lammaspaimenet viihtyivät mainiosti Ärjänsaaressa menneenä kesänä, joten karvaiset laiduntajat saapuvat saareen taas kesäkuun alussa. Tulevana kesänä katraan koko saattaa olla hiukan pienempi kuin tänä vuonna laidunpaineen säätelyn vuoksi. Lammaspaimenhaku käynnistyy tammikuussa 2020.

Kotila-mökin kesäkioski palvelee Ärjänsaaren kävijöitä tulevanakin kesänä. Kahvilaa pyörittää tuttuun tapaan Luonnollisesti Oulujärvi -yrityksen Kaisa ja Vesa Rikula. Kahvilasta voi vuokrata esimerkiksi melontavälineitä, sup-lautoja ja polkupyöriä.

Ärjän tapahtumatarjontaan kuuluvat tulevana kesänä ainakin toukokuussa järjestettävät Ärjän siivoustalkoot sekä heinäkuun loppupuolella järjestettävät Ärjän taidefestivaalit.

Metsähallitus
Harri Tarvainen / Metsähallitus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika