Ulkoilma 26.11.2019

Oulujärven Ärjänsaareen rakennetaan tulevana kesänä uusia käymälöitä ja polttopuuvajoja ja pystytetään maasto-opasteita. Myös saaren lomamökkien kunnostamista jatketaan.


Mainos


Ärjänsaaren lomamökkien kunnostus aloitettiin Kotila- ja Saunala-mökeistä, jotka toimivat nyt kesäkahvilana ja lammaspaimenmökkinä. Seuraavaksi kunnostetaan mökkejä kävijöiden vuokrauskäyttöön.

Rakennusten korjaamista varten rekrytoidaan kevättalvella suunnittelija tekemään rakennusperintökohteiden vauriokartoitusta ja korjaussuunnittelua. Tavoitteena on kunnostaa kesän 2020 aikana kaksi lomamökkiä vuokrauskäyttöön”, kertoo kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi Tervonen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Viime kesänä Ärjänsaaren Säippään rakennettiin uusi käymäläliiteri, joka viimeistellään kesän alussa. Tulevan kesän aikana myös muualle saareen rakennetaan pari uutta käymäläliiteriä. Tämä vastaa hyvin Ärjänsaaren kävijätutkimuksessa esille nousseisiin kehittämistarpeisiin; saaren käymälät ja polttopuuvaja kaipasivat vastaajien mukaan eniten kunnostamista. Ärjänsaaren keskeisille rantautumispaikoille ja polkujen varsille pystytetään myös maasto-opasteita ja polkuviittoja.

Osana Oulujärven alueen jätehuollon kehittämistä Koutalahden venesatamaan rakennetaan jätepiste.

Jätepisteen rakentaminen on hieno esimerkki Metsähallituksen, Ekokympin ja Kajaanin kaupungin välisestä yhteistyöstä”, iloitsee Ärjä-hankkeiden projektipäällikkö Anni Koskela Metsähallituksen Luontopalveluista.

Sekä lampaat että lammaspaimenet viihtyivät mainiosti Ärjänsaaressa menneenä kesänä, joten karvaiset laiduntajat saapuvat saareen taas kesäkuun alussa. Tulevana kesänä katraan koko saattaa olla hiukan pienempi kuin tänä vuonna laidunpaineen säätelyn vuoksi. Lammaspaimenhaku käynnistyy tammikuussa 2020.

Kotila-mökin kesäkioski palvelee Ärjänsaaren kävijöitä tulevanakin kesänä. Kahvilaa pyörittää tuttuun tapaan Luonnollisesti Oulujärvi -yrityksen Kaisa ja Vesa Rikula. Kahvilasta voi vuokrata esimerkiksi melontavälineitä, sup-lautoja ja polkupyöriä.

Ärjän tapahtumatarjontaan kuuluvat tulevana kesänä ainakin toukokuussa järjestettävät Ärjän siivoustalkoot sekä heinäkuun loppupuolella järjestettävät Ärjän taidefestivaalit.

Metsähallitus
Harri Tarvainen / Metsähallitus


MainosNämä saattavat kiinnostaa sinua

Rokua tarjoaa avaimet aktiiviseen lomaan Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla Oulujärven läheisyydessä sijaitsee Rokuan kansallispuisto. Kansallispuisto on pinta-alaltaan noin 8,8 km² eli maamme neljänneksi pienin. Rokuan kansallispuisto kuuluu osaksi Rokua Geopark kokonaisuutta. R...
YouSport.fi selvitti Suomen parhaat pyöräreitit kesälle 2018 Kesän pyöräilysesonki tekee tuloaan hitaasti mutta varmasti. Liikunta- ja hyvinvointisivusto YouSport.fi kysyi käyttäjiltään heidän suosikkipyöräreittejään kotimaassa ja keräsi näiden vastauksien pohjalta Suomen Top 5 pyöräreitit tulevalle kesälle. L...
Rokuanvaara on Vuoden Retkikohde 2018 Vuoden Retkikohde 2018 yleisöäänestyksen on voittanut Rokuanvaara. Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita. Voittajaan voi tutustua tarkemmin käynnissä olevil...
Paratiisisaaren kesään kuuluu lampaiden määkimistä ja vasaran pauketta Ärjänsaaren kunnostustyöt jatkuvat tulevana kesänä Oulujärvellä. Retkeilypuitteita kohennetaan monelta osin ja saari toimii ensimmäistä kertaa Metsähallituksen lammaspaimenkohteena. Viime vuoden tavoin ihmisillä on mahdollisuus osallistua alkukesästä...
Paratiisisaaren uusi elämä on alkanut Oulujärven suurten selkien keskellä killuvan Ärjänsaaren kesä on pitänyt sisällään ahkeraa vasarointia, asiantuntijoiden yhteistyötä, lukuisia talkoita ja yhdet taidefestarit. Ensimmäinen kunnostuskesä on kuitenkin vasta alkusoittoa pitkälle työlista...

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika